“Nečisti” su bolji roditelji od vjernika

nečisti i vjernici

BILO da im žele prenijeti tradicionalne obiteljske vrijednosti ili ih samo poslati u dobru školu, brojni roditelji odgajaju svoju djecu kao vjernike jer vjeruju da je to najbolje za njih.

Ali kako znanstvena istraživanja pokazuju, djeca odgojena bez religije ispadnu sasvim dobro – a u nekim slučajevima i bolje nego njihovi religiozni vršnjaci.

Sociolog Phil Zuckerman u kolumni za Los Angeles Times tako piše da djeca ateista ne samo što nisu odgojena u moralnom vakuumu, već imaju jasniju sliku o ispravnom i pogrešnom, jer su njihova uvjerenja utemeljena empatiji, umjesto na strahu od božanske kazne.

Empatija i reciprocitet kao moralni temelji

“Nereligiozni obiteljski život prožet je vlastitim moralnim vrijednostima koje ih održavajui etičkim principima koji ih obogaćuju. Glavni među njima su: racionalno rješavanje problema, osobna autonomija, neovisno mišljenje, izbjegavanje tjelesne kazne, duh “propitivanja svega” i, više od svega, empatija”, objašnjava Zuckerman.

Naime, za nevjernike je moral utemeljen na empatičnom reciprocitetu – drugim riječima, na načelu da se odnosimo prema drugima onako kako bismo htjeli da se oni odnose prema nama.Ovaj fundamentalni etički princip ne treba nikakvo natprirodno biće koje bi ga nadgledalo.

Ateistička djeca tolerantnija prema drugima, sigurnija u sebe i velikodušnija

Prema istraživanjima koje Zuckerman navodi, tinejdžeri ateisti su tolerantniji prema drugima, manje rasistički, manje zabrinuti hoće li se uklopiti i više podržavaju prava žena i homoseksualaca. Osim toga, odrasli ateisti vrše znatno manje kriminalnih djela od vjernika – ateisti čine samo 1% zatvorenika u SAD-u.

A još jedno istraživanje koje je provelo Sveučilište u Chicagu pokazalo je da djeca iz sekularnih obitelji pokazuju više empatije i ljubaznosti nego ona iz religioznih obitelji. Na temelju 1000 djece u dobi od 5 do 12 godina, iz 6 različitih zemalja, psiholozi su utvrdili da “religiozna identifikacija obitelji smanjuje altruistično ponašanje kod djece”.

Profesorica Jean Decety komentirala je istraživanje koje je vodila: “Naša saznanja u suprotnosti su s ‘zdravorazumskom’ i raširenom pretpostavkom da su djeca iz religioznih obitelji više altruistična i ljubazna prema drugima. U našem istraživanju, djeca iz ateističkih i nereligioznih obitelji bila su, u biti, velikodušnija.”

Dakle, poruka za roditelje nevjernike je – ne brinite se za svoju djecu. Ispast će sasvim dobro bez religije, iako su “nečisti”, kako neki vjernici uče svoju djecu da zovu djecu ateista.

IZVOR:  Index

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.