Cvaj prasicen po kuruzi laufen

Meni uvijek za oko zapadnu neke stvari koje većina drugih ljudi , ne da nije zapazila, nego jednostavno ne nalazi potrebnim reagirati na njih. Tako mi je jučer šećući gradom zapeo za oko slogan u jednoj trgovini obuće koja ima svoj pogon u Medjimurju, ali je centrala, kao i vlasnici, naravno, izvan Hrvatske.

germe ni za CIU

Slogan ko slogan, svaka firma koja drži do sebe ga ima. Znam njemački jezik, pa znam i prijevod tog slogana. Kao vjerojatno i većina Međimuraca budući da kruh svagdašnji zarađuju ili su zarađivali u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj. No ono što me smeta je zašto nema slogana, pa makar slova bila i mikroskopska, na hrvatskom jeziku?

Zašto na takve stvari ne reagiraju svi oni dični domoljubi koji obično viču o domoljublju samo kad opet prikrivaju neku pljačku?

A ako znate da su u tim tvornicama u stranom vlasništvu i radni nalozi na jeziku zemlje gdje je centrala te tvrtke, zar to nije kolonizacija na mala vrata?

Pa ispada da Međimurci za radno mjesto radnika u proizvodnji i minornu plaću moraju znati i pokoji strani jezik. Eto, gradonačelnici i zastupnici ne moraju, ali šljakeri moraju.

A za one koji ne znaju njemački jezik, evo prijevoda:

KUPUJMO HRVATSKO!

PS: pogledao sam u rječnik, točan prijevod je KUPUJMO NA HRVATSKOM!

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.