Zakon firme na hrvatski način

Zakon firme

Na Facebook stranici Konobarski život objavljena je fotografija isprintanog popisa kazni namijenjenih osoblju koje je u svom lokalu zalijepio vlasnik ugostiteljskog objekta u okolici Samobora.
Administratori stranice objavili su fotografiju koju su primili u inbox, a ona se ubrzo proširila internetom.

Prema popisu, kašnjenje na posao kažnjava se sa 100 kuna, a istim iznosom kažnjavaju se neposluh, odgovaranje gazdi, nepuštanje vode nakon nužde, dolazak na posao u alkoholiziranom stanju, dolazak na posao u raz****nom stanju, nepometena sala, prljavi stolovi, nenapunjeni frižideri, prljavi šank ili kuhinja, pušenje na radnom mjestu i pušenje u skladištu. S 200 kuna kažnjava se svađanje na radnom mjestu, a s čak 3500 kuna riječ ‘neću’ ili ‘ne dam’.

Ozbiljno ili zafrkancija?

Moguće je da je popis napravljen u zafrkanciji, no pravu istinu zna samo osoba koja je fotografiju poslala administratorima stranice Konobarski život.

Međutim, komentari ispod objave dokazuju da su takve stvari nešto s čime se zaposleni doista susreću.
Postoje i gazde koji se pozivaju na Kolektivne ugovore o radu, koji naravno nisu poptisali i samo na dio o sankcijama, nekako uvijek propuste onaj dio o bonusima.

‘Ima takvih šefova’

‘Izgleda vam kao za**bancija, ali nije. Ima takvih šefova. Mene je jednom ujutro dočekao papir na kojem je pisalo da mi se skida s plaće 200 kuna zbog sanduka koji nisam ispraznila. Dala sam otkaz i naravno da mi nisu platili to što sam pošteno odradila’, napisala je jedna korisnica.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.