ORaH poslao inicijativu Klubovima zastupnika u Saboru

ORaH je poslao inicijativu klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru sa prijedlogom da pokrenu postupak pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade, Martini Dalić, a vezano uz potpisivanje dokumenta kojim se omogućuje prebacivanje 40,000 USD na račun off shore kompanije od strane njezinog supruga kao člana Uprave INA-e.

 

HRVATSKI SABOR

KLUB ZASTUPNIKA

MOSTA NEZAVISNIH LISTA

Predmet: Inicijativa

Poštovani!

Obratili smo se svim klubovima zastupnika sa inicijativom o pokretanju postupka pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.

S obzirom da je riječ o ministrici Vlade u kojoj ste vi koalicijski partner, vaša odgovornost je znatno veća. Zastupnik Miro Bulj je s ponosom istaknuo kako se u desetak navrata obratio DORH-u sa zahtjevom da se pokrenu istražne radnje. Iako nije rekao kada i protiv koga je podnosio prijedlog za pokretanje postupka, za pretpostaviti je da se barem dio odnosi i na članove vašeg koalicijskog partnera. Hoćete li i u ovom slučaju samo čekati, i vjerojatno ne dočekati, reakciju DORH-a ili će te i sami preuzeti svoj dio odgovornosti.

Opravdanje koje ste naveli u „slučaju Barišić“ da je u pitanju opstanak Vlade nema smisla. Često navodite da su vam nacionalni interesi ispred svega, iako se to baš nije moglo zaključiti iz mnogo vaših postupaka, pa bi sada u skladu sa istupom vašeg zastupnika u Saboru, g. Tomislava Panenića, morali nešto i poduzeti. Ne očekujem da će te pokrenuti postupak predviđen Poslovnikom, ali vjerujem da razgovorom sa koalicijskim partnerom možete izbjeći za sve neugodnu situaciju. Vjerujem da nećete dozvoliti da cijela problematika padne u zaborav, a vi samo spominjanje teme imate kao alibi za neke buduća vremena.

U Zagrebu, 15.02.2017.

Predsjednik ORaH-a:

Mladen Novak

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Obraćanje_klubu_zastupnika_Mosta_-_2017-02-15_12.24.37

HRVATSKI SABOR

KLUBOVIMA ZASTUPNIKA

– svima –

Predmet: Inicijativa

Poštovani!

Pozivamo sve klubove zastupnika da temeljem odredbi Poslovnika Hrvatskog sabora pokrenu postupak pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.

Temeljem informacija koje su dostupne putem medija i izrečene u Saboru RH očito je da je suprug potpredsjednice Dalić supotpisao dokument temeljem kojeg je iz Inine tvrtke Crosco na račune off shore kompanije prebačeno 40 milijuna USD. Premijer Plenković je na Saboru HDZ-a izjavio da se od „modernih političara očekuju najviši standardi transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvjet za kredibilno političko djelovanje“. S obzirom da su u pitanju supružnici, kako je moguće ovo primijeniti samo na gospođu Dalić, a zanemariti radnje njezinog supruga.

To što potpredsjednica Vlade nije imenovana u Savjet za pregovore sa MOL-om vezano uz mogući otkup dionica, očito ne znači ništa, jer može li itko vjerovati da unutar svoja četiri zida supružnici Dalić ne razgovaraju o INA-i i informacijama koje su im dostupne putem funkcija koje obnašaju.

Premijer je stava da „stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana“, pa je za pretpostaviti da imovina Republike Hrvatske i njezini nacionalni interesi ne mogu biti talac interesa jedne bračne zajednice i njezinih članova.

Apeliramo na sve klubove zastupnika da pokrenu propisanu proceduru, jer teško je za vjerovati da će gospođa Dalić sama odstupiti ili da će ju premijer smijeniti.

U Zagrebu, 13.02.2017.

Predsjednik ORaH-a:

Mladen Novak

Obraćanje_klubovima_zastupnika_-_2017-02-15_12.28.16

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.