U režiji rektora Borasa Hrvatski studiji srozani na razinu odjela

rektor Damir Boras

NA IZVANREDNOJ sjednici je odlučeno kako je optimalno rješenje za Hrvatske studije da postanu sveučilišni odjel, umjesto sveučilišnog centra.

Hrvatski studiji su, inače, najbolje ocijenjeno visoko učilište koje izvodi studijske programe u društvenom i humanističkom području. Tako bar navodi sinteza reakreditacije društveno-humanističkih učilišta i njihovih programa, provedene u 2013./2014. godini. Postupak se temeljio na procjeni i posjetu stranih stručnjaka, a rezultate postupka je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Međutim, nakon provedene reakreditacije, bivši ministar znanosti Vedran Mornar je u svojem pismu očekivanja 2014., od HS-a tražio da regulira svoj pravni status, jer još uvijek nije fakultet s pravnom osobnosti, te da pronađe neki vlastiti jedinstveni identitet kojim će se razlikovati od Filozofskog.

Podružnica sveučilišta

To ne bi bio preveliki problem, da novi voditelj Mario Grčević, kojeg je rektor Boras instalirao protiv volje Znanstveno-nastavnog vijeća, nije HS-u namijenio smanjenje opsega programa. Znanstveno-nastavno vijeće se u raspravi u ožujku izjasnilo za inkluzivni interdisciplinarni profil kojim bi se odjeli i programi zadržali, uz daljnju internacionalizaciju i razvoj posve novih i tržištu prilagođenih programa. Izjasnili su se za moderno školstvo.

Grčević se u svom programu zalaže za profil isključivo hrvatskog predznaka. To znači da bi studiji kao što su psihologija, komunikologija i sociologija, vjerojatno otpali.

U moru problema oko statusa i kontroverzi oko Hrvatskih studija, pojavio se još jedan, najsvježiji. Najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj je na nedavnoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća svedeno na razinu podružnice.

Izvanredna sjednica, održana 9. siječnja je donijela odluku u kojoj se ističe kako je za Hrvatske studije “optimalno rješenje promjena statusa sveučilišnoga centra u status sveučilišnog odjela kao podružnice”.

Ne treba biti dio znanstvene kreme da bi se zaključilo kako je odluka, donesena na izvanrednoj sjednici, u najmanju ruku, upitna.

Srozavanje na razinu odjela bi trebalo izgraditi prepoznatljivi profil?

Kontroverzna odluka, po njima, ide u prilog izgrađivanju “prepoznatljivog profila Hrvatskih studija”. Prilično je nejasno kako će to točno srozavanje sveučilišnog centra na sveučilišni odjel kao podružnice, izgraditi “prepoznatljivi profil”.

Nadalje, izvanrednoj sjednici su prisustvovali rektor dr. Ante Boras, dr. Ante Čović i akademik Mislav Ježić.

Odbor koji odlučuje o budućnosti

Čović i Ježić, uz sadašnjeg ministra znanosti kojemu je dokazan plagijat, Pavu Barišića, su dio osnivačkog vodstva Hrvatskih studija. Njih trojica, nakon što ih je Znanstveno-nastavno vijeće smijenilo, su pokušali poslati upravni nadzor na Hrvatske studije. Bivši ministar znanosti je odbio njihov zahtjev, uz obrazloženje da je uređenje unutarnjeg ustrojstva visokih učilišta jedno od osnovnih načela akademske autonomije.

Međutim, rektorovom odlukom, od 1. veljače 2016., Čović i Ježić su imenovani članovima odbora koji odlučuje o budućnosti Hrvatskih studija, a Barišić je naknadno postao ministar.

Ta dvojica su prisustvovali sjednici koja je odlučila svesti najbolje ocijenjeno humanističko učilište na odjel.

Bivši odjel također glasovao na sjednici

Također, na sjednici o sudbini Hrvatskih studija su glasovali i predstavnici Filozofskog fakulteta Družbe Isusove (FFDI). FFDI je dva desetljeća bio odjel Hrvatskih studija, odnosno zaposlenici FFDI-a su bili zaposlenici HS-a. U postupku reakreditacije je utvrđeno kako obe ustanove moraju regulirati svoj status.

Međutim, umjesto da se HS i FFDI kao njegov odjel rješavaju u jednom zajedničkom postupku – budući da imaju zajednička tijela upravljanja, službe i pravilnike – rektor Boras ih je odlučio rješavati u dva odvojena postupka. Pritom u postupak za FFDI nije bio uključen nitko s HS-a, iako je FFDI odjel HS-a. Zapravo, ne samo da HS nisu bili konzultirani, nego nisu bili ni službeno obaviješteni o pokretanju postupka za FFDI.

Izgleda da rektora Borasa ništa od toga nije pretjerano uznemiravalo, pa je 8. prosinca 2015. donio odluku o uključivanju FFDI-ja u sastav Sveučilišta u Zagrebu i imenovao svoj odbor koji će to uključivanje provesti u djelo. Time će FFDI regulirati svoj pravni status, kao što se traži u ministrovom pismu očekivanja.

Bivši odjel Hrvatskih studija tako je potpisao ugovor sa Sveučilištem u Zagrebu, dok su sami Hrvatski studiji, umjesto njega, svedeni na razinu odjela.

Nije pretjerano ni jasno zbog čega su uopće predstavnici Filozofskog fakulteta Družbe Isusove glasovali na nedavnoj izvanrednoj sjednici.

Pismo voditelja

Voditelj Hrvatskih studija, pandan dekanu, dr. Mario Grčević, uputio je pismo studentima u kojima kaže: “Uprava Hrvatskih studija štiti i štitit će prava i interese studenata”.

Nakon što su ga članovi Udruženja udruga Hrvatskih studija, “Studenti govore”, pozvali da predstavi studentima što uopće znači nova odluka, Grčević im je za sastanak s upravom i studentima, na raspolaganje dao veliku vijećnicu, čiji je kapacitet jako ograničen, iako na HS-u ima većih prostorija i dvorana.

Čovjek kojeg je kontroverzni rektor Boras postavio na čelo HS-a, protivno volji većine u Znanstvenom vijeću, u pismu se obraća studentima, dva dana nakon što je odlučeno da najbolje ocijenjeno humanističko učilište odsad bude najbolje ocijenjen humanistički odjel, i govori im: “Stoga molim studente da ne nasjedaju na priče kojima se žele narušiti odnosi Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Narušavanje tih odnosa nije u interesu Hrvatskih studija, a ponajmanje njegovih studenata.”

 

IZVOR: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.