Smrtonosan bazen na dnu Meksičkog zaljeva

Smrtonosan bazen na dnu Meksičkog zaljeva

Na dnu Meksičkog zaljeva otkriveno je vrlo slano jezero visoke gustoće, u kojem se sol taloži zajedno s metanom. Nazvan Jacuzzi očaja, ovaj bazen super slane vode smješten na dnu zaljeva ubije svako nesretno biće koje u njega zaluta u potrazi za hranom, piše Seeker.

Okruglo jezerce nalazi se na dubini od oko jednog kilometra od površine mora, u promjeru ima oko tridesetak metara i dubine od oko tri i pol metra. Voda je u njemu četiri ili pet puta slanija od mora koje ga okružuje.

Posvuda su leševi rakova i riba

Morska voda u jezercu je toliko slana da se na dnu stvorio podvodni kotao toksičnih kemikalija, uključujući metan i sumporovodik, koji se ne miješaju s okolnom vodom. Posvuda su leševi morskih životinja poput rakova i riba.

Morski život u području oko jezera prilično je bogat, no životinje koje prijeđu granicu i uđu u jezero zbog toksične mješavine ubrzo ugibaju. Temperatura vode u jezercu je oko 18 stupnjeva Celzijusa, odnosno znatno viša od četiri stupnja koliko je temperatura okolnog mora. Jezerce je povezano s rijekom koja teče iznad morskog dna.

Uvjeti života slični onima na drugim planetama

“To je jedna od najčudesnijih stvari koja postoji u dubokom moru”, objasnio je Eric Cordes, profesor biologije na Temple Universityju, koji je s kolegama otkrio jezero i objavio nalaze u znanstvenom časopisu Oceanography. “Odete na dno oceana i odjednom ugledate jezero i rijeku. Imate osjećaj da se ne nalazite na ovom svijetu.”

Istraživački tim uzeo je mikrobiološke uzorke koji su se uspijeli adaptirati na život u uvjetima visokog saliniteta i niskih razina kisika u bazenu. Profesor Cordes smatra da bi ta stvorenja mogla biti dosta slična životu u našem sunčevom sustavu i dalje od toga. “Postoji dosta ljudi koji istražuju staništa s ekstremnim životnim uvjetima na Zemlji kao modelima na temelju kojih bismo mogli otkriti život na drugim planetima”, zaključuje.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.