Mladen Lebar u emisiji Otvoreno: uvozimo robu koju više nitko drugi ne želi na svojim policama

dr.vet.med Mladen Lebar

GOSTUJUĆI u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u u kojoj je glavna tema bio novi slučaj zaraze hrane salmonelom u Hrvatskoj, dr.vet.med Mladen Lebar, predsjednik Udruge peradara Hrvatske, rekao je kako se to događa jer uvozimo hranu koju nitko ne želi.

“Činjenica je da uvozimo robu koju više nitko drugi ne želi na svojim policama i na svom tržištu”, kaže Lebar koji smatra da lanci dobiju meso jeftino pa ga prodaju po akcijskim cijenama.

“Često smo svjedoci da se prodaje piletina za 16 kuna po kilogramu, a po tako niskoj cijeni ne može se proizvoditi piletina koja je zaklana i želi se prodati na vrijeme”, kaže.

Smatra da se takva roba prodaje jer je dugo stajala u inozemnim skladištima. Objasnio je da mnoge zemlje iz kojih Hrvatska uvozi imaju propisane rokove koliko meso može stajati duboko smrznuto.

“Kada takvoj robi prođe rok, rješavaju je se po vrlo niskim cijenama”, kazao je Lebar.

SDP-ova zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan, također gošća emisije, smatra da su regulative za sve članice EU jednake, ali je upitan onaj dio koji nije definiran zakonom.

Borzan smatra da očito postoje građani prvog i drugog reda kada je kvaliteta hrane u pitanju.

Istaknula je kako su zakoni vezani za sigurnost hrane vrlo strogi te se primjenjuju u svakoj državi članici, ali da kvaliteta nije jasno definirana – proizvođač ima slobodu plasirati proizvod onako kako želi. Dodala je i to da je, unatoč striktnim zakonima, ljudski faktor često taj koji je presudan u ovakvim situacijama.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.