VELIKA PRIJEVARA U ERSTE BANCI

Kako je korumpirana bankarica pomogla izvući milijune kuna

Novac ilegalno izvučen iz banke ulagan je kako bi mu se sakrilo porijeklo, a dio novca prevaranti su i potrošili.

Veliku prijevaru u kojoj je Erste banka oštećena za vrtoglavih tri i pol milijuna kuna otkrili su varaždinski istražitelj, te uhitili još dvije osobe za koje se sumnja da su bile dio ovog lanca.

Veze s bankaricom

Sve je započelo još u kolovozu prošle godine kada se jedan od prevaranata, koji je kao paravan svog ilegalnog biznisa imao privatnu tvrtku, povezano s bankaricom u Erste banci. Varalice su već imali razrađen plan – s više lažnih ugovora o eskontiranju mjenica između tvrtke iz Čakovca i tamošnje podružnice Este banke – izvući novac. Eskontiranje mjenica oblik je kratkoročnog financiranja. Pri tome banka na zahtjev klijenta uz odgovarajući diskont otkupljuje mjenice. Iznos umanjen za trošak eskonta stavlja se klijentu na raspolaganje, dok se mjenica šalje na naplatu o dospijeću.

Krivotvoreni potpisi, lažni pečati…

Tako je bilo i u ovom slučaju. Prevaranti su banci ponudili mjenice zagrebačke tvrtke, i baš ništa nije dalo naslutiti da su u pitanju lažni ugovori. Bankarica je u kriminalni lanac bila uvučena upravo kako se ne bi postavljalo previše pitanja i dokumentacija ne bi dodatno provjeravala.

Erste banka Čakovec

Zato je izgledalo da se radi o stvarnim mjenicama zagrebačke kompanije, no svi ugovori u stvari su bili krivotvoreni, neovlašteno potpisivani i pečatirani, a krivotvoreni su i potpisi čelnih ljudi komapnije.

Na taj način izbjegli su redovitu proceduru banke pri sklapanju ove vrste ugovora, te je Erste banka isplatila na žiro-račun tvrtke iz Čakovca više od 3,3 milijuna kuna.

Završili u zatvoru

Baš nikakve šanse nije bilo da tvrtke koje su bile mjenični dužnici i mjenični jamci ispune svoje obveze prema banci jer, vrlo jednostavno, nisu ni poslovale.

Jedan od članova ovog prevarantskog lanca dobio je zadatak uz pomoć lažnih punomoći podići novac. U tome mu je pomogla i korumpirana bankarica koja je sredstva prebacivala na račune drugih tvrtki koje su bile uključene u ovaj lanac prijevare. Novac je naknadno ulagan, te na taj način “opran”, pa će osim za prijevaru i krivotvorenje ova skupina odgovarati i za “pranje novca”.

Bankarica, koja je uhićena u samom finišu ove akcije, odgovarat će i za zlouporabu svoje funkcije, a istragu će, ako i ostali osumnjičeni, čekati u istražnom zatvoru što im ga je sud odredio na zahtjev tužiteljstva. Za svoju je ulogu, u podjeli novca, dobila je 135 tisuća kuna, tvrde istražitelji.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.