Policija istražuje lavinu prelazaka Hrvata u Mađare

‘Da postanem Mađarica, dali su mi paket brašna, šećera, tijesta i čokoladu’

zastupnik madžarske manjine

– Pitali su me hoću li to učiniti za 200 kuna. Nije mi tada bilo jasno što traže, mislila sam da ću nadgledati izbore. Došli su kasnije po mene da odem u općinu prebaciti se iz Hrvata u Mađare, što sam ja učinila sva važna. Tek sam poslije shvatila što se zbiva, kada su mi rekli za koga moram glasati. Nije mi savjest mirna, ne mogu spavati – započinje Zorica B., 41-godišnja Baranjka. Nudili su joj novac, tvrdi, da postane Mađarica i na izborima zaokruži Roberta Jankovicsa, saznaje Večernji. Na vrata su joj dva tjedna prije izbora, kaže ona, došli osobno Jankovics i stara joj poznanica, “zaposlenica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru”.

– Poslali su mi kasnije paket, kilogram brašna i šećera, gel za tuširanje, tijesto i čokoladu. Bilo me strah pa sam u subotu toj ženi rekla da odustajem. Zaprijetila mi je policijom, da će mi uzeti dijete i kuću – tvrdi Zorica B. Novac, dodaje, nije uzela, niti je izašla na biralište, a već je zatražila povratak u Hrvate i sve kazala policiji. Nevjerojatna se drama odigrava u baranjskim selima, a u središtu su Šandor Juhas i Robert Jankovics, donedavni te novi saborski zastupnik Mađara. Još u jeku kampanje Juhas i romski zastupnik Veljko Kajtazi javno su upozorili kako “netko krstari selima” te Romima nudi novac da promijene nacionalnost u mađarsku. I u konačnici, za čak 852 porastao je broj registriranih birača mađarske nacionalnosti od izbora u studenome do onih nedjeljnih, po podacima DIP-a. Mađara je ove godine glasovalo 5212, što je 737 više nego lani. Šandor Juhas lani je za tijesnih 20 glasova prestigao oponenta Roberta Jankovicsa. Nova je razlika 311 glasova, ali u korist Jankovicsa. No obojica su dobila znatno više glasova.

– Skupili smo i snimili tri iskaza novih Mađara koji prozivaju Jankovicsa i to smo proslijedili policiji. Cijena je, kažu, bila 200 do 300 kuna za promjenu nacionalnosti, a morali su slikati listić kao dokaz – govori Juhas. Jankovics nam je pak proslijedio presliku izjave, ovjerene kod javnog bilježnika, u kojoj jedna žena tvrdi kako ju je – Juhas prisilio na iskaz u kojemu proziva Jankovicsa. Juhas pak tvrdi kako ju je Jankovics natjerao da ode bilježniku i sve porekne.

– Nikakvog kupovanja nije bilo, afera je izmišljena da bi se opravdao poraz – kaže pak Jankovics.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.