Norveška: Parlament izglasao ukidanje službene državne religije

Norveška vlast "raskrstila" s crkvom: Parlament izglasao ukidanje službene državne religije

POVIJESNA odluka norveških vlasti pomalo je šokirala tamošnju javnost. Naime, parlament je jednoglasno odlučio potpuno razdvojiti crkvenu i državnu vlast i ukinuti službenu religiju u zemlji, javlja Index.

Parlamentarna komisija predstavila je jučer izvještaj u kojemu se nalazi jednoglasna preporuka za uvođenjem ustavnog amandmana kojim će se konačno prekinuti tisućljetna tradicija Crkve u Norveškoj i oslabiti međusobni utjecaj državne i crkvene vlasti. Svih 169 članova sedam stranaka u parlamentu, uključujući 10 zastupnika Kršćanske demokratske stranke i 30 zastupnika Konzervativne stranke, podržali su potez vlade, javlja norveška državna televizija.

Vlada više neće imenovati ministra crkve niti će biti odgovorna za imenovanje nadbiskupa i biskupa. Umjesto toga, u zemlji će se od sada sve religije tretirati kao jednako vrijedne.

“Država se više neće uključivati u vjerske aktivnosti, osim u pružanje podrške svim religijskim zajednicama u zemlji”, prenosi NRK.

Norveška crkva osnovana je nakon 1536. godine i službeno se zove Luteranska državna crkva. 79.4 posto vjernika u Norveškoj izjašnjavaju se kao luterani, dok protestanata i katolika ima oko 2 posto. Budući da je prema prijašnjoj praksi norveški kralj ujedno bio i vrhovni poglavar državne crkve, ovaj potez predstavlja veliki preokret u zemlji. Prihvaćanje amandmana i njihova implementacija u Ustav očekuje se u ponedjeljak.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.