Kina: najveći lift na svijetu, koji podiže brod skupa s vodom na 113 metara

lift na hidrocentrali u Kini

Na brani hidroelektrane Tri klanca, koja se nalazi u Kini na rijeci Jangce, trećoj najvećoj na svijetu, u pogon je pušteno golemo dizalo za brodove, koje putovanje preko brane smanjuje s tri sata na četrdeset minuta.

Ovo nevjerojatno dizalo doista je inženjersko čudo, i najveće je dizalo za brodove na svijetu, koje podiže plovilo zajedno s vodom u kojoj ono pluta na visinu od 113 metara, a ukupni kapacitet dizala iznosi oko tri tisuće tona, uključujući brod i vodu. Prema procjenama šefova projekta, gigantsko dizalo bi trebalo povećati transportni kapacitet brane za oko šest milijuna tona godišnje.
50 milijardi dolara vrijedan projekt hidroelektrane

Hidroelektrana Tri klanca najveća je na svijetu, čija instalirana snaga, odnosno najveća snaga koju hidroelektrana može ostvariti iznosi 22500 MW. Izgradnja brane počela je 1994. godine, trajala je oko 13 godina i stajala oko 50 milijardi dolara. Realizacija projekta izgradnje popraćena je mnoštvom kontroverzi, jer je podrazumijevala prisilno iseljavanje za oko milijun ljudi i izazvala masivne odrone na rijeci.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.