Velika predizborna anketa za 3. izbornu jedinicu

RTL anketa

RTL televizija jučer je objavila rezultate predizbornog istraživanja za III. jedinicu koju za njih provodi agencija Promocija plus. Obrađena jedinica obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Po ovom istraživanju, rezultati nakon izbora 11. rujna mogli bi biti gotovo jednaki onima na izborima u studenom lani, a procjenjuje se da će i izlaznost biti slična, oko 60 posto. Bez obzira na to što je od izbora održanih krajem 2015. došlo do određenih promjena pa se tako SDP-ovoj koaliciji pridružio HSS, a HDZ više nije u Domoljubnoj koaliciji, rezultati su, kad je riječ o mandatima, identični.

Sve je isto k’o i lani

SDP sada na izbore izlazi s HSS-om, bivšim HDZ-ovim partnerima iz Domoljubne koalicije, ali bez laburista. Čini se da na sjeveru nemaju previše koristi od toga, u postocima osvajaju manje nego tada koalicija Hrvatska raste, ali u mandatima i oni i svi ostali – potpuno isto.

Narodna koalicija ovdje značajno dominira, s procijenjenih 44,2 posto glasova, HDZ je samostalno na 21 posto, Most na nešto više od 6 posto, a u igru ulazi i Bandićeva koalicija gdje je sada prvi na listi Radimir Čačić. Nadomak izbornog praga je i Živi zid. U mandatima Narodna koalicija osvaja 8, HDZ 4, a Most i Bandićeva koalicija po jedan mandat. Neodlučnih je čak 13 posto ispitanika.

Propast Laburista

Na prošlim izborima na SDP-ovoj su listi bili i Laburisti, Tomislav Končevski tako je i postao zastupnik, a Laburisti sada sami osvajaju svega 1 posto. Isti broj mandata koji je osvojila Domoljubna koalicija sada HDZ osvaja samostalno. Baš tamo na tada zajedničkoj listi bio je HRAST-ov Ladislav Ilčić, koji je tako i stigao do Sabora. Svoje mjesto tamo bi ponovno dobili Mostov Robert Podolnjak i Radimir Čačić preko Bandićeve koalicije.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.