Šef policije u Kninu hitno umirovljen nakon marša 9. bojne HOS-a

Miljenko Lelas

Nakon provedenog nadzora nad policijskom postajom u Kninu, MUP je njezina dugogodišnjeg načelnika Miljenka Lelasa kazneno prijavio DORH-u. Lelas je tijekom kolovoza naglo i u munjevitom postupku umirovljen, piše Jutarnji.  U mirovinu je otišao na osobni zahtjev. Od utorka 23. kolovoza, kako doznajemo, više ne dolazi na posao, a vršitelj dužnosti načelnika policijske postaje Knin od utorka je Lelasov dosadašnji pomoćnik Ivan Vidović.

Ode Paveliću

Neposredni “okidač” za takav rasplet policijske karijere Miljenka Lelasa, kako neslužbeno doznajemo iz policijskih izvora iz PU šibensko-kninske, bila je potpuna pasivnost kninske policije koja je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza ove godine, mirno gledala veterane IX. bojne HOS-a Rafael Boban kako u crnim odorama marširaju središtem Knina pjevajući “Juru i Bobana”, i pozdravljajući omiljenim službenim pozdravom nekadašnje ustaške vojske “Za dom spremni”, kao i njihove kasnije pjevanje oda Anti Paveliću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu po kninskim “štekatima”.

Upravo je Miljenko Lelas kao šef kninske policijske postaje, tvrde naši izvori, bio zadužen za osiguravanje reda i mira na glavnoj kninskoj ulici kojom su uz ustaške napjeve i pozdrav marširali Skejini veterani. Iako se u slučaju spomenute bojne radilo o kršenju zakona, dakle o incidentu o kojem je po policijskim pravilima načelnik policijske postaje na čijem se terenu dogodio istog dana bio dužan izvijestiti pretpostavljene, Lelas je crni marš Skejinih bojovnika i u tom smislu potpuno ignorirao.

Kada su u medijima objavljene snimke IX. bojne HOS-a kako maršira Kninom i pripadajući tonski zapis, Lelasovi pretpostavljeni u PU šibensko-kininskoj zatražili su od nadležnih u postaji Knin pismena objašnjenja zbog čega su incident prešutjeli. Lelas je, kako doznajemo u pisanom očitovanju, naveo da o maršu IX. bojne HOS-a nije izvijestio svoje šefove jer se nije radilo o incidentu, već da je uzvik “Za dom spremni” uobičajeni ratni pozdrav te postrojbe.

Nakon toga u policijsku je postaju Knin, kojoj je Lelas na čelu još od 2000., upućen unutarnji nadzor. Nadzorom je otkriven cijeli niz nepravilnosti, među kojima i zataškavanje i selektivnost u radu na prekršajnim i kaznenim prijavama. Unutarnjim je nadzorom, kako doznajemo, uz ostalo otkriveno da prošlogodišnja prekršajna prijava protiv Marka Perkovića Thompsona podignuta zbog isticanja ustaških simbola i pozdrava na prošlogodišnjoj proslavi obljetnice Oluje u Čavoglavama nikada iz kninske policijske postaje nije poslana prekršajnom sudu.

Lelas je, tvrde naši izvori, po svemu sudeći ocijenio da se za sudbinu te prijave, o kojoj su lani (baš kao i o ovogodišnjoj) izvijestili mediji, s vremenom nitko više neće raspitivati. Što je sve otkriveno u unutarnjem nadzoru provedenom ovog kolovoza u kninskoj policijskoj postaji te je li Lelas doista umirovljen ili smijenjen i nečasno otpušten iz policije, pitanja su koja smo uputili MUP-u.

Ozbiljne pritužbe

Iz MUP-ova Ureda za odnose s javnošću, međutim, dobili smo tek dvije šture rečenice pisanog odgovora koje prenosimo u cijelosti: “U policijskoj postaji Knin tijekom kolovoza ove godine proveden je nadzor i o svim nalazima obaviješteno je nadležno Državno odvjetništvo. Gospodin Miljenko Lelas umirovljen je na osobni zahtjev”.

Pokušali smo od MUP-ova Ureda za odnose s javnošću dobiti dodatno pojašnjenje kako je moguće da je Lelas umirovljen, ako je internim nadzorom u njegovu radu otkriven cijeli niz nepravilnosti, od kojih neke imaju karakter kaznenog djela, i zar u takvim slučajevima policajci ne dobivaju nečastan otpust. No, objašnjenje nismo dobili. Ponovili su da je Miljenko Lelas umirovljen na vlastiti zahtjev te da su u pismenom odgovoru rekli sve što o tom slučaju mogu javno reći.

Iz policijskih izvora, međutim, neslužbeno doznajemo da je još u mandatu Račanove Vlade tadašnji načelnik PU šibensko-kninske Ravnateljstvu policije uputio prijedlog za Lelasovu smjenu s mjesta načelnika kninske policije zbog ozbiljnih pritužbi koje su s kninskog područja dolazile na njegov rad.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.