Jandroković ukinuo preporuku o glasanju za ministra Horvata

Darko Horvat

Od međimurskih HDZ-ovaca se zahtijevalo da preferencijalne glasove daju tehničkom ministru, no došla je zabrana iz Zagreba, javlja Jutarnji.

Međimurski HDZ jučer je, nakon intervencije vrha HDZ-a i upozorenja glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, povukao svoju odluku da članovi HDZ-a iz te županije preferencijalnim glasovima podrže isključivo šefa te međimurske organizacije i tehničkog ministra Darka Horvata.

Iz HDZ-a je jučer poslano priopćenje o tome da je županijski odbor HDZ-a Međimurske županije stavio izvan snage tu svoju preporuku od 18. kolovoza. Jandrokovićevo upozorenje stiglo je samo dan nakon što se saznalo za ovaj plan međimurskog HDZ-a oko Horvata.

PRIJETNJA – Upozoravam da bi takav postupak bio u suprotnosti s odlukama Predsjedništva i Središnjeg odbora te izbornom strategijom HDZ-a, u smislu da svaki HDZ-ov kandidat na izbornim listama treba imati jednak tretman u korištenju instituta preferencijalnog glasovanja. Podsjećam da ste osobno glasovali za te odluke – stoji u dopisu koji je Jandroković uputio Horvatu kao šefu međimurskog HDZ-a. Također je zatražio zapisnik sa sastanka i hitno povlačenje te odluke, uz napomenu, da će u suprotnom, biti poduzete odgovarajuće mjere. Međimurci su tako odmah povukli svoju raniju odluku u kojoj su preporučivali svim članovima Županijskog odbora da potencijalne HDZ-ove birače potiču na preferencijalno glasovanje za kandidata broj 3 na listi, odnosno, Darka Horvata, te da se suzdrže od lobiranja za ostale kandidate, posebno za one koji su iz drugih županija. Tu svoju spornu odluku Međimurci su objasnili time da su samo htjeli osigurati da jedan Međimurac uđe u parlament. Također su, kako su naveli u medijima, htjeli time dati znak novom šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću da oni stoje iza odluke da Horvata predloži za ministra u svojoj Vladi.

ZASLUGE Neki u HDZ-u su bili iznenađeni što se Horvat našao visoko na listi za izbore u 3. jedinici, s obzirom na to da je, kako kažu, bio blizak bivšem šefu Tomislavu Karamarku. No, bolje upućeni ističu kako to nije iznenađenje jer se Horvat pokazao kao dobar ministar.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.