Molim vas jedno pivo. Može ožujsko? Ne! Rekao sam pivo!

DAN SEDMI – i Bog završi godišnji (fusnote s ljetovanja)

Zadnji dan je apsolutno bio najraznolikiji dan. I vodio me s jedne strane Novalje na drugu.

Iako sam već pomislio kako je ovo prva godina da nisam zbog sebe ili nekog drugog išao na hitnu, ipak se tradicija ne prekida. Pa uspoređujem ovogodišnju ekipu sa prošlima. Ove godine sve odreda mladi ljudi, i očito već na kraju snaga. Čujem i komentar: samo još tri vikenda! Samo još tri vikenda! Vjerujem da im nije lako, evo vani tri Talijana pijana, jedan dobio gips, i već pola sata vrlo zvučno kako to već Talijani razgovaraju raspredaju tko je kriv za gips, ali kud bi sad ipak mogli dalje ići u provod.
Na šalteru hitne strpljivo saslušaju svakog tko dođe, a non stop netko dolazi, i odlučno rade trijažu tko je za turističku ambulantu koja je u drugom hodniku, a tko će odmah biti pregledan na hitnoj. Iako mladi, vidi im se odlučnost. Očvrsnuli su.

Zatražen sam i za savjet od jednog mještanina koja mu ploča treba za kategorizaciju smještaja. Daje mi rješenje o kategorizaciji koje je dobio, a vrlo zanimljivo da su mu u toj službi dali i reklamni letak jedne firme koja prodaje ploče za kategorizaciju, i to kad sam usporedio cijene na internetu, i dvostruko pa i trostruko skuplje od ostalih ponuđača. Ma da vam slučajno nije palo na pamet da tu netko možda dobiva kakvu proviziju!

Moram otići i do bankomata, a baš je vruće. Poželim sladoled, a eto mogu biti i prvi na redu. Kugla 7 kuna. Dva metra dalje kugla 5 kuna, a bome i mali red za sladoled. Svatko ima svoju politiku kuće. I zarađivanja.

No kasno poslijepodne povratak u Zuboviće i odlazak na zadnje kupanje. Odlazim na kraj plaže. Nekim prešutnim dogovorom svake godine tu se skupljaju i kupaju domaći. Turisti imaju ostatak cijele plaže. I u tom kutu nema onih poznatih krađa po plažama.
Običaji su običaji, makar i među lopovima.

I red je dan završiti kako se i priliči, radlerom na terasi kafića i promatrati kako se prazni plaža.
Dvije djevojke rade kao konobarice, vjerojatno neke studentice zarađuju novac za studiranje. Očito su sušta suprotnost. Dok je jednoj sve ravno, druga u grču nastoji sve stići. Nekako mi se čini da ova prva bolje prolazi.

Sutra mene više neće biti na plaži, no doći će neka nova lica. Red je da se i drugi odmore.

Pan radler
Molim vas jedno pivo.
Može ožujsko?
Ne! Rekao sam pivo!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.