Zrinski i Frankopan heroji ili su gledali samo svoje interese?

Zrinski_Frankopan

JEDAN zagrebački turistički vodič požalio se na neugodnosti koje doživljava s domaćim turistima kad ne želi sudjelovati u hrvatskoj mitomaniji.

“Zašto, pobogu, kao heroje slavimo ljude koji su se iz petnih žila borili da u svoje ruke vrate svoje goleme posjede? Da možda ne mislite da su oni mislili na sudbinu naroda?”, zapitao se u Facebook statusu kojeg u nastavku prenosimo, nakon što su dvije gošće zbog propitivanja njihovog tobožnjeg herojstva ljutito napustile turističku grupu.

Zrinski i Frankopan nisu se borili za hrvatske interese

“Otkad sam u mirovini reaktivirao sam se u turističkom biznisu i radim kao vodič za grad Zagreb. Nedavno je naše profesionalno udruženje nudilo građanima besplatne razglede grada. Radimo to jednom-dvaput godišnje i uvijek je odaziv Zagrepčana vrlo velik.

I tako vodim ja jednu grupu i, između ostalog, obilazimo unutrašnjost katedrale. Dođemo do poprsja Zrinskog i Frankopana i ja kažem ljudima malo o njihovoj uroti i dometnem kako mene osobno čudi da ih smatramo herojima jer se ni u jednom trenutku, ni u pomisli, nisu borili za hrvatske interese, nego za svoje vlastite, a bogme i za mađarske.

Dvije dame me nato prostrijele ljutitim pogledima i demonstrativno napuste grupu. Kasnije su uložile protest vodičkom udruženju.
Shvaćam profesionalni pogled na taj problem. Ali iritira me službeni, nacionalni i posebice obrazovni pogled na tu povijesnu epizodu. Baš me smeta.

Zašto, pobogu, kao heroje slavimo ljude koji su se iz petnih žila borili da u svoje ruke vrate svoje goleme posjede? Da možda ne mislite da su oni mislili na sudbinu naroda?

Zašto o toj uroti govorimo kao o zrinsko-frankopanskoj iako to ona nije bila. Nitko ju drugi tako ne zove. To je bila mađarska urota protiv bečke vlasti nad Mađarskom. Protest protiv sramotnog (ali vrlo pragmatičnog) mira s Turcima.

Zrinski i Frankopani pridružili su joj se kao mađarska vlastela i u njoj su igrali ne pretjerano ključnu ulogu. Cilj je bio da se Mađarska (sa svojom južnom provincijom) odcijepi od Beča i bude samostalna. Što mislite, kakav bi u tome bio položaj Hrvatske?”, zapitao se turistički vodič.

IZVOR: Index

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.