Kolegij gradonačelnika i načelnika o potencijalima međimurskog sporta i turizma te sufinanciranju ljetovanja djece

Kolegij gradonačelnika i načelnika o potencijalima međimurskog sporta i turizma te sufinanciranju ljetovanja djece

Na 16. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji koja je jučer održana u Velikoj vijećnici Međimurske županije u pet točaka dnevnog reda dotaknute su teme sporta, turizma, sufinanciranja deficitarnih zanimanja, ljetovanja djece smještene kod udomitelja te je predstavljen projekt Udruge Zora.

Tako je istaknuto kako je Međimurska županija prva regionalna jedinica u Hrvatskoj koja objedinjava sve sportove i sportaše na jednom mjestu, na novom sportsko društvenom servisu, web stranici Sportilus. Naglasak je stavljen na segmente Upiši dijete u sport, kako bi se okupilo što više djece u klubovima diljem Međimurja, a ideja je da svaka općina i grad imaju svoj lokacijski sportski portal unutar tog mjesta i lokacije. „Okosnica portala je okupiti sportske informacije na jednom mjestu, učiniti ih korisnima, vrijednima čitatelju te ujedno lako dostupnima. Na području Hrvatske nema ničeg sličnog Sportilusu, na koji se potrebno samo registrirati, kreirati svoj sportski profil ili pak najaviti događaj i sve to besplatno“, rekao je Sanimir Radek, predsjednik udruge ILUS Čakovec i osnivač servisa, a Franjo Makovec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri te ujedno predsjedavajući kolegija, naglasio kako je sportski turizam i potencijal Međimurja nemjerljiv, što pokazuju dolasci mnogobrojnih vrhunskih sportaša, ženske i muške nogometne reprezentacije, košarkaške i rukometne reprezentacije, FK Vardar, U-19 nogometne reprezentacije, a trenutno su na pripremama nogometaši Evertona, dok ostali tek dolaze tijekom ljetnih mjeseci.

Međimurje nudi više od 100 većih turističkih manifestacija tijekom godine

Nastavno na uspješnost u turističkom segmentu, širenjem ponuda, stvaranjem uvjeta i kapaciteta, dotaknuta je tema promocije turizma Međimurske županije, uz uređenje, organizaciju i održavanje centralnog sustava za upravljanje i promociju turizma. Kako su naglasili Nikola Budiša, voditelj projekta Lovely Međimurje i Davor Fileš, vlasnik tvrtke Multimedija, većina sadržaja koje imamo u Međimurju turistima su zanimljivi i privlačni, iako možda nama svakodnevni. „Dok je negdje nedostatak, kod nas se povećava ponuda, a svjesni trendova i potrebe ulaganja, stvaramo bazu podatka, gradimo imidž top destinacije i radimo na razvoju novih proizvoda”, objasnio je Fileš i naglasak stavio na bogatstvo prirodnih ljepota i enogastronomskih manifestacija te ponude koji se moraju objediniti u stvaranju promotivnih materijala koji su nužni za opstanak na tržištu. U Međimurje se niz godina sustavno radi na stvaranju prikladnog okruženja za razvoj turizma, što dokazuje i više od 100 manifestacija tijekom godine koje su u službenom kalendaru Turističke zajednice Međimurske županije. Sada se radi na sustavu predviđenom za sve općine i gradove koji nemaju razvijene turističke zajednice, da vrhunski rezultati i ponuda budu što vidljiviji i racionalniji, dodao je Rudi Grula, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Međimurske županije. „Stvaranjem baze, Međimurje ćemo promovirati na najbolji mogući način, jer će se sav kreiran sadržaj po općinama objediniti na jedno mjesto i na taj način naš kraj prezentirati javnosti”, objasnio je Budiša uz naglasak stavljen na modernu komunikaciju putem slike, priče i zvuka.

Sufinanciraju se deficitarnih zanimanja, a građani se uključili u projekt Moje mjesto u zajednici

I ove se godine nastavlja sa sufinanciranjem stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, o čemu je izvijestio tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Anđelko Crnčec, te pritom objasnio kako se 13. godinu zaredom provodi ovakav program, a u školskoj godini 2015./2016. ukupno je 17 učenika potpisalo ugovore. Radi se o 10 učenika Tehničke škole Čakovec, 5 učenika Srednje škole Prelog i 2 učenice iz Gospodarske škole Čakovec u osam različitih zanimanja – bravar, tokar, autoelektričar, strojobravar, elektromehaničar, kuhar, pekar i pomoćni krojač. „Oni će do kraja ove godine mjesečno dobivati po 600 kuna, sredstva koja su ove godine osigurana bez pomoći Ministastva poduzetništva i obrta. Stoga je današnji kolegij povod da se uključe i ostale jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu, kako bi se taj financijski  fond povećao, a sami time i broj učenika koji bi dobili stipendiju. Time bi ostali na našem području ne tražeći posao u susjednim zemljama“, rekao je Crnčec. U dosadašnjih 12 godina provođenja projekta „Obrazovanje u obrtništvu”, te uz desetogodišnju suradnju s Međimurskom županijom, zaključno s 2014./2015. stipendiran je ukupno 361 učenik, s iznosom od 2,5 milijuna kuna.

26-ero djece, uz četiri pratitelja, i ove će godine ljetovati u Dramlju. Radi se o djeci smještenoj kod udomitelja, a s područja Međimurske županije, kojima će se sufinancirati zajedničko ljetovanje. O samom projektu kratko je govorio Vladimir Hoblaj iz Udruge udomitelja djece Međimurja, te pritom uz prezentaciju zamolio za pomoć općina i gradova, ali i svih građana velikog srca u provedbi  i realizaciji.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja projekta Moje mjesto u zajednici za područje Međimurske županije. Udruga Zora ispitivala je pritom prioritete građana, iskustvo rješavanja problema te da li imaju povjerenja i vjeru u sustav i slično. „Analizom podataka na prvom mjestu prioriteta je povećanje zaposlenosti i gospodarstvo, slijedi funkcioniranje javne uprave te komunalni problemi, gdje radom komunalnih redara nije zadovoljno više od 50% anketiranih koji su imali bilo kakva iskustva vezana na njihov rad“, rekla je izvršna direktorica udruge Marina Kolar. Na zajedničkim sastancima iskristalizirala su se moguća rješenja gdje je osnova informirati građane koji je djelokrug djelovanja komunalnih redara, a za što su nadležne druge inspekcije, zatim oformiti savjetodavnu službu koja bi bila podrška te omogućiti edukaciju i nadogradnju postojećih znanja, o čemu je izvijestio i Ivica Pongrac, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Čakovca.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.