Kad beskamatno kreditiraš državu

“Opet se ljutim. Jednoj od mojih tvrtki neki dan odobren završni račun. Dobit prije oporezivanja nekih 163.000 Kn.
I sve ok, firma stara tri godine. Solidno raste.
Porez na dobit za platiti je 33.000 Kn. ALI, dolazimo do NENORMALNE stavke zvane “Predujam poreza na dobit”!
Da pojasnim za one koji možda ne razumiju – ova stavka znači da cifru istovjetnu porezu na dobit (33.000Kn) moram platiti državi unaprijed i za sljedeću godinu jer država umjesto mene kalkulira da ću i sljedeće godine ostvariti istu dobit.
Da, dobro ste pročitali i zaključili: porez na dobit u Hrvatskoj nije 20%, već 40%. Želite li možda isplatiti tu dobit platit ćete još 12,5% pa se penjemo na 52,5% poreza na dobit u ovoj godini!!
Budući je već prošlo pola godine u 2016. – Porezna automatski retroaktivno obračunava proteklih šest mjeseci i zadužuje me za tih 20% podijeljeno s 12 mjeseci. Mnogi koji nisu u biznisu ne pridaju veliku važnost ovome, ali garantiram – ovo je ogroman udar na likvidnost tvrtki koje ostvaruju dobit jer država ih prisiljava da je beskamatno kreditiraju.
I onda još na avansni iznos predujma računa zatezne kamate ako zakasniš s plaćanjem! Kad sljedeće godine, opet u srpnju, država odobri novi završni račun i ako ste ostvarili manju dobit – država će vam umanjiti osnovicu za plaćanje ili čak vratiti novac ako se usudite tražiti, ali naravno – bez kamata za vas.
Totalna represija i kažnjavanje poduzetnika koji posluju s dobiti.
Očekujem izjašnjavanje stranaka prije izbora o ovome važnom problemu i jednostavnoj deračini poduzetnika prisutnoj samo, koliko mi je poznato, u ex YU državama.”

Status jednog hrvatskog poduzetnika

porez na dobit

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.