Slobodna Hrvatska za slobodnu Hrvatsku?

Mediji su non-stop puni napisa o HDZ-u, SDP-u, pripadajućim satelitima, MOST-u i zadnje vrijeme o Živom zidu, odnosno, Viliboru Sinčiću.
No na političku scenu se u posljednje vrijeme gura i Slobodna Hrvatska, stranka koju su osnovali bivši članovi Živog zida, zapravo dvije trećine bivših aktivnih članova Živog zida među kojima koordinatori i predsjednici većine ogranaka.
Zbog toga je portal Medjimurje.info zamolio prof. dr. sc. Dražana Dizdara, jednog od trojice supredsjednika stranke, i Dušana Cvetanovića, tajnika stranke, da odgovore na par pitanja.

Slobodna Hrvatska

Ako sam dobro informiran, Slobodna Hrvatska je nastala iz frakcije Živog zida.
Zašto nova stranka? Zašto se nije nastojalo ojačati frakciju unutar Živog zida i promijeniti u Živom zidu ono što se smatra da zahtjeva promjene?

Cvetanović: S obzirom da je od razlaza sa vodstvom Živog zida prošlo šest mjeseci nepotrebno je i deplasirano djelovanje nove političke stranke i dalje vezivati uz taj razlaz koji je došao zbog nepomirljivih stavova i shvaćanja demokratskih načela između trenutnog vodstva ŽZ-a i članstva Slobodne Hrvatske.
Povod razlazu je lažiranje izborne Skupštine od strane sadašnjeg vodstva kojom je većina podružnica izbačena iz mogućnosti suodlučivanja čime je bilo kakvo daljnje djelovanje unutar Živog zida postalo besmisleno.

Koliko SH ima članova i jesu li u njoj samo bivši članovi Živog zida?
Cvetanović: Slobodna Hrvatska trenutno ima oko 300 članova, uključuju se novi članovi koji su prepoznali naš rad u posljednjih šest mjeseci i izuzetno smo zadovoljni načinom na koji sve funkcionira.

Tko su članovi SH? Neka određena grupacija po godinama, stupnju obrazovanja…?
Cvetanović: Slobodnu Hrvatsku čine slobodnomisleći pojedinci svih dobnih skupina i stupnjeva obrazovanja koji žele djelima i aktivizmom doprinijeti da se u društvu otvore bitne teme. Najveće političke stranke najvažnije probleme žele staviti pod tepih kako ih ne bi morali rješavati i zato mora postojati snaga koja će sve te probleme svojim akcijama i prijedlozima iznova izbacivati na površinu.

Smeta li Vam što za članove SH mediji većinom pišu “bivši članovi Živog zida”?
Cvetanović: Ne smeta nam jer smo mi bili osnivači,  izgradili smo Živi zid i to je najbolja poveznica između naših ranijih i trenutnih akcija koja dokazuje naš kontinuitet u kritičkom propitkivanju hrvatske stvarnosti. No, naš plan nije ostati samo na pukom aktivizmu nego društvu ponuditi istinski demokratsku i otvorenu političku platformu koja će okupljati sve stručne i odgovorne ljude koji žele na poštenim temeljima graditi neku novu i svjetliju hrvatsku budućnost.

Živom zidu raste popularnost kao što je i ORaH-u pred EU izbore. No znamo kako ORaH danas stoji na političkoj sceni. Hoće li i put Živog zida ići tom putanjom?
Dizdar: Što će biti sa Živim zidom to ovisi o njima. Usprkos rastu popularnosti, Živi zid je loše organizirana stranka koja je opterećena unutarstranačkim sukobom dviju sukobljenih frakcija. Svi mi koji smo istupili iz Živog zida i odlučili se na ovaj korak želimo da Živi zid opstane i da se dalje politički razvija, jer svi smo mi u njega ugradili veliki dio svog znanja, vremena, energije i novca. Hoće li u tome uspjeti vrijeme će pokazati. Ja sam siguran da SH hoće.

Odakle ime stranke Slobodna Hrvatska? Znači li da Hrvatska sad nije slobodna?
Cvetanović: Naše ime je naš program, a to je slobodna Hrvatska. Odavno već naša formalna sloboda kao države nije dovoljna da se osigura prosperitetan život u Hrvatskoj, naši građani su duboko neslobodni, počevši od ekonomske neslobode, pravne i egzistencijalne ugroženosti koja nas potom spriječava da slobodno mislimo, govorimo i djelujemo. Slobodna Hrvatska je ideal kojem vječno trebamo težiti, ali nazivati današnju Hrvatsku slobodnom bila bi velika neistina kojom bi lagali sami sebe.

Kako se mislite nametnuti ispred starih političkih lisaca iz dviju najjačih stranka?
Dizdar: Slobodna Hrvatska je političko-aktivistička stranka koja svoje političko djelovanje temelji na humanizmu, odnosno na sustavu intelektualnih i moralnih uvjerenja koja čovjeku i njegovoj dobrobiti pridaje najvišu vrijednost. Zbog toga je u političkom djelovanju Slobodne Hrvatske čovjek i njegova dobrobit uvijek na prvom mjestu. Svako čovjekovo djelovanje, a posebno političko, mora biti etički propitano. Je li ono moralno ili nije? Jer ma koliko prirodnih zakona otkrili i materijalnih bogatstava stekli, čovjekovo djelovanje gubi smisao ako nije ispunjeno brigom za druge ljude. Politika u svom izvornom značenju upućuje na brigu za javno, zajedničko, opće dobro, a ne na ono u što se danas u Hrvatskoj pretvorila: iskorištavanje javnog dobra za osobne interese privilegirane manjine. Stoga, ćemo se u svom političkom djelovanju beskompromisno zalagati za sljedeće humanističke vrijednosti koje su temeljito ugrožene postojećim neoliberalnim ekonomskim konceptom.

U svom političkom djelovanju Slobodna Hrvatska će aktivno ukazivati na neodrživost postojećeg neoliberalnog ekonomskog modela i na njegove posljedice koje se pokazuju u stalnom povećanju javnog duga, pogodovanju krupnom kapitalu te bankarskim, uvozničkim i ostalim interesnim skupinama, a na štetu većine hrvatskih građana koji su dovedeni do ruba egzistencijalnog sloma. Takva štetna politika koju godinama provode HDZ, SDP i njihovi partneri na kraju će rezultirati potpunom rasprodajom državne imovine (desupstancijalizacijom) te siromaštvom većine građana (dehumanizacijom).

Za razliku od većine drugih političkih stranaka koje koriste standardne načine političkog djelovanja Slobodna Hrvatska će se u svom političkom djelovanju koristiti aktivizmom (javni mirni prosvjedi, pasivni otpor i građanski neposluh) kao bi ukazali na određene društvene probleme, štetne zakone i odluke koje donose vladajući.

Pored toga Slobodna Hrvatska će svoje političko djelovanje graditi na konceptu maksimalne transparentnosti, demokratičnosti i učinkovitosti. Tako da će svaki član stranke moći direktnom demokracijom utjecati na donošenje odluka na svim razinama hijerarhijske strukture. Postupno ćemo sustav direktne demokracije otvoriti i za građane kako bi mogli izravno utjecati na kreiranje političkih odluka.

U kojim djelovima Hrvatske ste najjači? Koji su vam ciljevi do lokalnih izbora sljedeće godine?
Dizdar: Mi intenzivno radimo na jačanju infrastrukture stranke. Do kraja ove godine nam je cilj imati ustrojene i dobro organizirane županijske organizacije. Trenutno smo organizacijski najjači u gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji.

Što SH ima / nudi / obećava, a druge stranke ne?
Zašto bi se netko odlučio da se učlani u SH?

Dizdar: Već sam dijelom odgovorio na to pitanje. Evo još jedan dodatak tome. Za razliku od drugih političkih stranaka mi ćemo svojim aktivističko-političkim djelovanjem pokazati i dokazati vjerodostojnost te spremnost naših članova na puno veće osobne žrtve kako bi se suprotstavili postojećem sustavu koji nemilosrdno gazi običnog čovjeka jer se istinske promjene mogu ostvariti jedino promjenom postojećih, potrošenih, nevjerodostojnih političara novima, onima koji su svojim dosadašnjim radom dokazali svoje poštenje i spremnost da rade u javnom interesu.

Nedavno ste organizirali Marš protiv Monsanta na kojem se okupilo oko 1000 ljudi. Na tom skupu su bili i članovi nekih drugih stranaka, ne samo SH.
Jučer ste organizirali prosvjed protiv Vlade RH pod nazivom Hrvatska nije na prodaju. I dok od nekih izvora iz SH dobivam informaciju da je samo SH organizator, na nekim društvenim mrežama se pojavljuju informacije da su uz SH organizator i ORaH i nezavisni zastupnik Stipe Petrina.
Tko je bio organizator prosvjeda u subotu?

Dizdar: Na prosvjedu Marš protiv Monsanta okupilo se više od 2.000 ljudi, a inicijativu za organizaciju prosvjeda Hrvatska nije na prodaju pokrenuli smo mi iz SH te ponudili ORaH-u i Stipi Petrini da se uključe kao suorganizatori, što su oni i prihvatili.

Hvala gospodinu Cvetanoviću i gospodinu Dizdaru na odgovorima, a svi vi koji želite detaljnije informacije posjetitu web stranicu Slobodne Hrvatske.

Slobodna_Hrvatska

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Slobodna Hrvatska za slobodnu Hrvatsku?

  • Činjenica je, postoje brojne teme i problemi kojih se ne dotiču druge stranke. Recimo, deložacije, blokirani, ovršeni su neke od njih. Čak je u kampanji i predsjednica Kitarović prihvatila pričati o tome, i dobila prevagu uz te glasove, no odmah po dolasku na Pantovčak je sve zaboravila. … Porobljavanje naših građana je također jedna značajna i pogubna tema koje se nitko (nitko) ne usudi prihvatiti. Zatim poravnavanje socijalnih razlika nastalih nakon pogubne pretvorbe i privatizacije. Zatim, nužnosti izmjene društvenog sustava, jer je jasno da smo od najnaprednije države prije tranzicije došli na zadnje mjesto – sa sustavom nešto debelo ne valja, ali o tome nitko niti da priča, a kamo li da to rješava. … . Slobodna Hrvatska ima posla na pretek!

Comments are closed.