Po statistici u Međimurju posluje neka druga Hrvatska

međimurje

Najsjevernija hrvatska županija po mnogočemu odskače od hrvatskog prosjeka. Poduzetnički duh, kvalitetna radna snaga i ulaganje u mlade odlike su koje su Međimurje učinile jednim od najrazvijenijih i najbogatijih dijelova Hrvatske, piše Tportal.

Po površini najmanja hrvatska županija smještena je na sjecištu važnih europskih koridora i predstavlja ‘vrata Hrvatske’ prema srednjoj i istočnoj Europi.

Zahvaljujući dugoj industrijskoj tradiciji, ova županija je poznata po razvijenoj metalskoj, građevinskoj i prerađivačkoj industriji, a u novije vrijeme sve veći udio ima i IT sektor te uslužne djelatnosti povezane s brzorastućim turizmom.

Za razliku od ostatka Hrvatske, Međimurje ne oskudijeva stranim investicijama. Zbog povoljnih uvjeta poslovanja i školovane radne snage u njemu su proizvodne pogone otvorile brojne strane kompanije. Uz velike tvrtke, cvjetaju malo i srednje poduzetništvo pa je stopa nezaposlenosti u Međimurju, uz Varaždinsku i Istarsku županiju, najniža u Hrvatskoj.

Natprosječnoj konkurentnosti doprinose kvaliteta poslovnog okruženja, brojne poduzetničke zone te suradnja obrazovanja i gospodarstva.

Poduzetništvo cvjeta, a plaće ispod prosjeka

Većina vodećih kompanija smještena je u glavnom gradu Čakovcu, a veća gradska središta još su Mursko Središće i Prelog. Zahvaljujući konkurentskim prednostima, međimursko gospodarstvo oporavlja se znatno brže od hrvatskog prosjeka. Lani su međimurski poduzetnici ostvarili 12 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 13 posto više nego 2014.

Unatoč povoljnim gospodarskim trendovima, Međimurje je po plaćama ispod hrvatskog prosjeka jer je velik dio radne snage zaposlen u radno intenzivnim industrijskim djelatnostima poput tekstilne i drvne industrije.

Ali i to bi se s vremenom trebalo promijeniti jer županija u suradnji s općinama i gradovima svim osnovnoškolcima osigurava besplatne knjige, svim srednjoškolcima prijevoz, a studentima financijske potpore.

top 10 poduzetnika Međimurja po prihodu

Među vodećim međimurskim poduzetnicima prednjače tvrtke iz metalne, drvne i tekstilne branše. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, deset najvećih međimurskih tvrtki, koje zapošljavaju 4089 radnika, lani je ostvarilo 2,78 milijardi kuna prihoda i dobit od 111 milijuna kuna.

U top 10 dominiraju proizvođači

Uz lokalni trgovački lanac Metss, koji prednjači po prihodima, na listi su redom proizvodne kompanije. Najveći proizvođač je tvrtka Tubla, u vlasništvu talijanske Calzedonije, koja je 2002. u Čakovcu otvorila jednu od najvećih europskih tvornica čarapa. Desetak godina kasnije investicija je proširena pa se danas prostire na 25.000 m2, zapošljava oko 600 djelatnika i ostvaruje izvoz vrijedan oko 300 milijuna kuna.

Na trećem mjestu s 342,3 milijuna kuna prihoda je tvrtka LPT (L&P tehnologije). Radi se o podružnici američke multinacionalne korporacije Leggett & Platt, jednog od najvećih svjetskih proizvođača žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja. Tvornica smještena u Prelogu, u kojoj Amerikanci zapošljavaju 329 djelatnika, najprofitabilniji je poslovni subjekt u Međimurju s dobiti od 55,9 milijuna kuna.

Međimursku prehrambenu industriju predvodi Perutnina Ptuj – Pipo, podružnica jednog od najvećih slovenskih prerađivača mesa, odnedavno u ruskom vlasništvu. U zadnje dvije godine čakovečka tvrtka, koja zapošljava 660 radnika, trpi osjetan pad prihoda i dobiti.

Suprotne trendove bilježi Muraplast, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača plastičnih i papirnatih vrećica te folija za pakiranje. Tvrtki smještenoj u Kotoribi, u vlasništvu domaćih poduzetnika Anđelka Trojka i Ivana Ujlakija, proizvodnja kontinuirano raste. Lani je prihod dosegao 260 milijuna kuna, a čista dobit se popela na 20 milijuna kuna.

top 10 poduzetnika Međimurja po dobiti

Meka za multinacionalke

Na šestom mjestu liste međimurskih kapitalaca nalazi se još jedan internacionalni proizvođač namještaja – švedski Hilding Anders koji je 2005. kupio uspješnu domaću kompaniju Hespo. Asortiman regionalnog tržišnog lidera savršeno su uklopio u proizvodni program vodećeg proizvođača madraca i kreveta u Europi i Aziji. Premda kompanija bilježi stalni rast prihoda, godinama posluje s gubicima zbog visokih financijskih rashoda.

Domaće poduzetničke snage brani i Centrometal u vlasništvu obitelji Zidarić, nadaleko poznat po proizvodnji kotlova i ostale termotehničke opreme. Tvrtka s 50-godišnjom tradicijom posluje na tržištima tridesetak europskih zemalja i ostvaruje godišnji promet od 210 milijuna kuna, uz respektabilnu dobit.

Među vodećim industrijskim perjanicama je i Eko Međimurje, tvrtka koja se bavi strojogradnjom, strojnom obradom i montažom. Smještena u Šenkovcu na 20.000 m2 suvremeno opremljenog proizvodnog prostora, zapošljava 523 radnika i ostvaruje promet veći od 200 milijuna kuna.

Listu deset najvećih zaključuje mesna industrija Vajda iz Čakovca, kompanija sa stogodišnjom tradicijom. Danas je Vajda dioničko društvo u vlasništvu malih dioničara s 370 zaposlenih. Glavni pogon i sjedište tvrtke nalaze se u Čakovcu, a predstavništva i skladišta u Zagrebu, Šibeniku i Rijeci. Vajda posjeduje i maloprodajnu trgovačku mrežu koja se sastoji od 13 prodajnih objekata. Lani je tvrtka zabilježila osjetan pad prihoda i gubitak od 19,2 milijuna kuna.

Na međimurskoj poslovnoj sceni djeluje još mnogo snažnih poduzetnika, među kojima se po visokoj profitabilnosti, uz spomenute, ističu TMT, Promming, Šestan-Busch, Čakovečki mlinovi i PIB extra.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.