Maturant Domagoj Bradač osvajač je 8 Oskara znanja!

Domagoj Bradač

Domagoj Bradač na Državnom je natjecanju iz matematike i Državnom natjecanju iz informatike osvojio prvo mjesto. Na 9. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi osvojio je ekipno i individualno prvo mjesto i zlatnu medalju, dok je na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi IOI 2015 dobitnik srebrne medalje. Na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) osvojio je broncu, Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi CEOI 2015 također je osvajač bronce, a ACSL – All Star, što je ekipno natjecanje, donijelo mu je dva prva i dva druga mjesta.

Upravo su ova postignuća ono što Domagoja čini najuspješnijim hrvatskim učenikom na državnim I međunarodnim natjecanjima. Upravo zbog njih Domagoju će ove godine biti dodijeljeno čak osam Oskara znanja.

Otkada postoji ova nagrada niti jedan hrvatski učenik nije ih osvojio toliko. Domagoj je prvi put spomenut davne 2012. godine kada se kući sa 6. balkanske informatičke olimpijadije vratio sa srebrom. Dvije godine kasnije je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi osvojio dvije medalje.

Domagoj na raznim natjecanjima sudjeluje još od osnovne škole, kada ga je u svijet natjecanja uvela njegova profesorica matematike. Sada je maturant zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, a iako je odličan učenik, priznaje, za učenje mu uz sva natjecanja ne ostaje baš previše vremena.

  • U pravilu provodim više vremena pripremajući se za natjecanja nego učeći za školu. Teško mi je odrediti neki točan broj sati koje provedem u učenju. Ima dana kada mogu raditi cijeli dan, a ima i onih kada mi se ništa ne da i samo se želim odmoriti, kaže nam Domagoj.

Budući da mu se natjecanja redaju jedno za drugim, nije ni čudo da se za njih priprema gotovo svakodnevno i to uz sve tekuće školske obaveze koje ima.

  • Za natjecanja se pripremam više manje svaki dan, koliko god stignem ili dok se ne umorim. Pripreme izgledaju tako da rješavam stara natjecanja, a s vremena na vrijeme postoje i organizirane pripreme, objašnjava Domagoj i dodaje kako sve to čini iz osobnog zadovoljstva i snažne želje za ostvarenjem što boljih rezultata.

Najizazovnije i najjače natjecanje od svih na kojima je sudjelovao, kaže, bila je Međunarodna informatička olimpijada.

Tijekom godina školovanja i natjecanja mijenjao je fokus, a iako se trudi ostvariti što bolji rezultat, rijetko kada nešto očekuje unaprijed.

  • Na primjer, nikada nisam mislio da ću biti ovoliko uspješan u matematici, kaže Domagoj.

Budući da ovaj mladi genijalac sve ima u malom prstu, posebne pripreme za maturu nisu mu bile potrebne. Polagat će više razine obaveznih predmeta, te fiziku od izbornih predmeta, a gradivo namjerava samo ponoviti.

  • Planiram upisati smjer Matematika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Nemam neku jasnu viziju čime bih se želio baviti u budućnosti, ali privlači me computer science, zaključuje Domagoj.

Ne sumnjamo da će uspjeti u svom naumu, jer su trud i volja kod njega očito jako snažni. Potvrdio nam je to i Domagojev razrednik i mentor, profesor Nikola Dmitrović. Njih dvojica upoznali su se davno, kada je Domagoj sudjelovao na osnovnoškolskim natjecanjima.

  • Domagoj je kombinacija talenta, upornosti i posvećenosti. Uspijevao je kombinirati nastavne obaveze, prolaziti s pet i biti uspješan na natjecanjima. Kada bi se gledalo sa strane, sve to kod njega izgleda jednostavno i lagano. Njemu je to jednostavno užitak u kojem se pronašao i dobro snalazio, kaže nam profesor Bradač.

Za kraj, jasno zaključuje: Domagojevi uspjesi rezultat su prvenstveno talenta i rada, ali i unutrašnje motivacije.

IZVOR: Srednja.hr

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.