Intervju: Siniša Gabrić, (nepotvrđeni) novi predsjednik Živog zida

Kada je riječ o politici, obično za jesen kažemo da je politički vruća. No ove godine, osim stvarnih ljetnih vrućina, definitivno imamo i vruće političko ljeto.
Pad Vlade, samoraspuštanje Sabora, ostavke Karamarka, i rascjep u Živom zidu.
Medjimurje.info je zamolilo novog predsjednika Živog zida (što još mora potvrditi Ministarstvo uprave) Sinišu Gabrića za intervju i njegovo objašnjenje trenutnog stanja u Živom zidu.
Siniša Gabrić

U nedjelju, 19.06.2016.godine, održana je izvanredna Skupština Živog zida na kojoj je smijenjeno vodstvo, odnosno trojac Pernar-Sinčić- Palfi, i to zbog optužbi koje su još početkom godine iznijeli današnji članovi Slobodne Hrvatske.Zašto je do reakcije ostalih članova Živog zida došlo tek sada? Zašto i vi niste reagirali u veljači?

Mi smo do saznanja o krivotvorenju skupštine došli u siječnju ove godine, odmah smo reagirali i tražili objašnjenja od Sinčića i Pernara zašto se naša imena i potpisi nalaze na krivotvorenom dokumentu suprotno našoj volji. Oni su odgovorili tako da su nas izbacili iz svih grupa, negirali su da problem uopće postoji i odbili razgovarati s nama. Mi smo u veljači predali odgovarajućim državnim tijelima kaznenu prijavu protiv Ivana Pernara, Ivana Sinčića i Vladimire Palfi zbog krivotvorenja dokumenata, zbog zloupotrebe službenog položaja i dužnosti, kao i zahtjev za poništenjem upisa organizacijskih i statutarnih promjena koje su se dogodile na temelju te nepostojeće skupštine.
Nakon što su pokrenute predistražne radnje temeljem kaznene odgovornosti mi smo počeli pripremati izvanrednu skupštinu stranke koju smo održali 19.06. u Zagrebu.

Možete li Vi sada uopće pristupiti registru članova Živog zida, bankovnom računu, dokumentaciji?

Ne možemo sve dok Ministarstvo ne verificira našu skupštinu i izda rješenje. Ivan Pernar je samovoljno bez odluke stranačkih tijela protustatuarno izgasio 19 od 21 registriranih organizacija Živog zida, međutim sve te radnje su nezakonite i pravno ništavne, stoga smo mi kao legitimni članovi skupštinu sazvali po statutu koji je vrijedio prije krivotvorenog i jedino naša skupština može biti zakonita.

Zbog izrečenih optužbi na račun spomenutog trojca, ne bi li oni trebali biti izbačeni iz stranke?

O njihovoj sudbini će odlučiti Visoki sud časti stranke kojeg smo formirali na izvanrednoj skupštini stranke koji će se sastati uskoro. Ako želimo biti vjerodostojni u borbi protiv nepravde u društvu ne smijemo tolerirati kriminal u vlastitim redovima bez obzira radi li se o Ivanu Sinčiću ili Ivanu Pernaru.
Nemojmo brkati ideju Živog zida sa pojedincima. Oni su izgasili skoro sve stranačke organizacije diljem Hrvatske, izbacili na tisuće članova iz stranke, odbili registrirati nove organizacijske oblike na temelju održanih skupština, rastjerali sve saveznike koji su se nudili Živom zidu i na taj način su namjerno opstruirali razvoj stranke, onemogućili članstvo u radu, a sve kako bi samostalno bez ostalih članova stranke upravljali sa dobivenim novcem nakon održanih parlamentarnih izbora kao i novcem od donacija.
Imamo informacije da se novac trošio na netransparentan način i da se prije izbora trgovalo sa mjestama na listama. Njihovi nerazumni i nelogični potezi navode na zaključak da im nije bitno da Živi zid postane respektabilna politička snaga, nego im je važnije da oni samostalno upravljaju strankom bez da ikome polažu račune kao da se radi o obiteljskoj tvrtki troje ljudi.
Nitko nema pravo privatizirati ideju, njih treba pozvati na odgovornost zbog raspada članstva, i izbornog neuspjeha.

Što namjeravate promijeniti u budućem radu stranke?

Ciljevi stranke ostaju isti, a to je uspostava monetarno suverene Hrvatske , uvođenje nekreditnih izvora financiranja, zaštita jedinog doma od deložacije, izmjena ovršnog zakona. Naša strategija upravljanja strankom će se razlikovati od dosadašnje, mi ćemo okupljati ljude koji su za ideju samostalne i suverene Hrvatske, stručnjake iz svih područja koji će znati prezentirati i sprovesti naš program, stranku ćemo ustrojiti kao profesionalnu organizaciju ekipiranu kadrovski i financijski kako bi se mogli natjecati sa velikim strankama.
Naše ciljeve ćemo ostvarivati više politikom, manje aktivizmom, stranku ćemo decentralizirati i demokratizirati.

Živi zid je do sada ipak doživljavan kao pomalo anarhistička stranka nesklona bilo kakvoj suradnji s bilo kime. Jeste li sada za suradnju s drugim strankama?

Njihova logika je bila, nećemo koalirati ni sa kim, nitko drugi ne valja osim nas samih, čekat ćemo da sami osvojim većinu od 80 mandata u Saboru i onda ćemo promijeniti Hrvatsku. To se neće dogoditi nikada i mi nemamo vremena cijeli život ispravljati tuđe pogreške. Naravno da ćemo surađivati s drugim strankama sličnih programskih odrednica, jer poučeni iskustvom ne želimo ponoviti pogrešku da sa 100.000 osvojenih glasova imamo samo jedan mandat i da naš trud i glasovi zbog izbornog sustava koji pogoduje velikim strankama odlazi SDP-u i HDZ-u. Zato ćemo ostvarivati suradnju s ostalim strankama koje se bore za isto, kako bi konačno stvorili sinergiju trećeg puta.

Kako će se sva ova događanja odraziti na rejting Živog zida, posebno s naglaskom da su u rujnu vanredni parlamentarni izbori?

Vidim da su birači Živog zida zbunjeni  ovim događanjima, međutim mi smo morali istjerati pravdu i istinu na čistac. Učiniti ćemo sve što je u našoj moći da Živom zidu na sljedećim izborima osiguramo što više mandata, podignemo rejting na oko 15% koiko je imao u jednom trenutku prošle godine. Sadašnji rast rejtinga Živog zida kako ankete pokazuju na 7-8% je više posljedica inercije i razočaranja birača u Most nego rada i djelovanja bivšeg vodstva stranke.
Stranku ne može činiti jedan čovjek, koliko god je Sinčić popularan u jednom dijelu članstva i birača, toliko je nepopularan kod drugog dijela birača i mi ćemo svojim radom ispraviti sve amaterske pogreške, nerazumne i nelogične poteze koje su radili njih troje, okupljati sve ljude koji konačno žele nešto promijeniti i podignuti rejting stranci. Mi znamo što i kako treba napraviti da bi promijenili Hrvatsku nabolje i zaštitili naše interese.
Nalazimo se u povijesnom trenutku i ako sada nešto ne napravimo, možda naša djeca neće imati priliku da nešto promijene.

Da se najesen nađete u poziciji kao što se našao MOST nakon zadnjih izbora, kome bi se priklonili?

Priklonili bi se onome koji bi ispunio naše uvjete, a oni ne bi bili naglašeni na raspodjelu funkcija, nego na sprovođenje naših mjera koje bi omogućile poštenije i pravednije društvo od ovog kojeg sada imamo. Nije normalno da imamo toliko ovršenih, blokiranih, nezaposlenih, iseljenih, gladnih, nešto nije kako treba biti i tražiti ćemo da se to promijeni. Ne može nas politička elita uvjeravati da je nevolja  neizbježna dok svi oni plivaju u milijunima. Neće nas nitko držati za budale.

Hoćete li pozvati članove Slobodne Hrvatske da se vrate u Živi zid?

Bivši članovi Živog zida su odabrali svoj put u novoj stranci Slobodna Hrvatska, svatko ima pravo na svoj izbor i nama to ne smeta, dapače dužnost nam je surađivati sa svim strankama sličnih ciljeva.

Sad kad je izabrano novo vodstvo Živog zida, što mislite, bi li se mogla uspostaviti neka koalicija, savez između Živog zida i recimo Slobodne Hrvatske, ORaH-a, Pametno, Radničke fronte, pa možda čak i MOST-a, kao treća opcija kontra HDZ-u i SDP-u?

Treba razgovarati, ostajemo otvoreni za sve opcije. Osim za koaliranje s HDZ-om i SDP-om. Nadamo se da će u nekim strankama koje su bile u savezu sa SDP-om ili HDZ-om proraditi svijest i doći razumni ljudi koji će odbiti sprovoditi ovo nametnuto ludilo uništavanja naše ekonomije i društva.

I vratimo se u sadašnjost. Prvi sljedeći korak novog vodstva Živog zida?

Mi smo se već počeli pripremati se za nove izbore, okupljamo prave ljude, ustrojavamo se kao jedna respektabilna profesionalna organizacija. Iskren, pošten i marljiv rad mora biti prepoznat i rezultirati će uspjehom.


Zahvaljujemo na intervjuu, i čekamo odluku Ministarstva uprave.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.