Prema iznosu duga po svakom blokiranom izdvaja se Čakovec

Prema iznosu duga po svakom blokiranom izdvaja se Čakovec

Sve je više blokiranih u zemlji. Prema najnovijim podacima Financijske agencije (FINA) iz veljače, u blokadi je potkraj tog mjeseca bilo 327.616 građana koji su ukupno dugovali 37,3 milijarde kuna. Drugim riječima, u blokadi je trenutačno 7,65 posto od ukupnog broja građana Hrvatske. Ako se gleda prosjek duga po osobi, najgora je situacija u Čakovcu, Benkovcu i Samoboru.

Broj blokiranih i ukupni dug su se povećali u odnosu na kraj 2015. godine, piše FINA. Potkraj 2015. godine u blokadi je, naime, bilo 321.580 građana, a dug je iznosio 36,52 milijarde kuna.

Najviše blokiranih i najveće dugovanje bilježi naravno Zagreb, kao najveći grad, no s obzirom na udio blokiranih građana u broju stanovnika, najteža je situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji. Udio blokiranih u ukupnom broju stanovnika u toj županiji iznosi 9,77 posto. U odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, najviše je blokiranih građana također u Koprivničko-križevačkoj županiji (14,68%), a prema istom kriteriju slijede Sisačko-moslavačka (14,01%), Virovitičko-podravska (13,37%), Bjelovarsko-bilogorska (13,12%), Osječko-baranjska (12,69%) te Zagrebačka županija (12,02%).

Broj blokiranih građana po županijama
Broj blokiranih građana po županijama

Tri grada duguju više od milijardu kuna, još dva su blizu

Gotovo 19 posto od ukupnog broja blokiranih građana, odnosno njih 61.571, živi u Gradu Zagrebu, a njihova ukupna dugovanja, u iznosu od 10,6 milijardi kuna, čine 28,5 posto svih neplaćenih obveza građana na razini države. Među županijama je druga Splitsko-dalmatinska, u kojoj je potkraj veljače bilo 31.376 blokiranih građana s 3,7 milijardi kuna neplaćenih obveza, a treća je Osječko-baranjska županija, s 26.227 blokiranih građana koji duguju 2,4 milijarde kuna.

Lista po gradovima izgleda ovako:

Broj blokiranih po gradovima
Broj blokiranih po gradovima

Prema udjelu blokiranih u radno sposobnom stanovništvu, na prvome je mjestu opet Koprivničko-križevačka županija s udjelom od 14,68 posto. Slijede Sisačko-moslavačka, sa 14,01 posto, Virovitičko-podravska, s 13,37 posto, te Bjelovarsko-bilogorska županija, u kojoj je blokirano 13,12 posto radno sposobnih stanovnika.

Prema iznosu duga po svakom blokiranom izdvaja se Čakovec, koji je na listi ukupnog duga došao na čak peto mjesto. Svaki blokirani građanin u tom gradu u prosjeku duguje čak 344 tisuće kuna. Građani Benkovca prosječno duguju 331 tisuću kuna, a blokirani Samoborci 229 tisuća kuna. Iako je u Sisku velik broj blokiranih, posebno s obzirom na udio u broju stanovnika, prosjek koji blokirani duguju je najmanji – 66 tisuća kuna.

Tri su grada u kojima blokirani duguju više od milijardu kuna, a još su dva opasno blizu.

Gradovi po iznosu duga građana
Gradovi po iznosu duga građana

PRENESENO SA Net.hr

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.