Obama sletio u Havanu

Obama sletio u Havanu

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer doputovao je u Havanu u povijesni posjet, prvi nekog aktivnog američkog predsjednika u gotovo sto godina.

Predsjednički zrakoplov Air force One sletio je nakon 21sat po srednjoeuropskom vremenu u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kub, bivše španjolske kolonije.

“Kako je Kuba?”, napisao je na društvenoj mreži Twitter Barack Obama nekoliko sekundi nakon slijetanja. “Stigao sam, nestrpljivo čekam susret s Kubancima”.

Više dužnosnika, među kojima kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez, dočekali su američkog predsjednika, njegovu suprugu Michelle i kćeri Maliu i Sashu.

Komentator kubanske televizije koji je izravno prenosio svečani doček je rekao da se radi o “povijesnoj prilici”.

Svrha tog putovanja Baracka Obame, koji će za točno deset mjeseci iseliti iz Bijele kuće, je naglasiti nepovratnost zbližavanja s Havanom, najavljenog 17. prosinca 2014. na opće iznenađenje.

———————————————————————

Obama je u nedjelju navečer doputovao u Havanu kao prvi američki predsjednik u pola stoljeća koji je posjetio komunistički otok nakon što su dvije zemlje prije 15 mjeseci počele korake prema punoj uspostavi diplomatskih odnosa. On je prvi američki predsjednik koji je posetio Kubu nakon 1928. godine.

Čak su i veliki Rolling Stonesi, koji su svoj prvi nastup u Havani trebali održati u nedjelju, odlučili koncert prebaciti na petak, 25. ožujka, kako ne bi ‘ukrali’ svjetla pozornice američkom predsjedniku Baracku Obami u njegovu povijesnom posjetu Kubi.

Latinskoamerička turneja Stonesa poklopila se s Obaminim dolaskom te su organizatori odlučili odgoditi nastup, rekao je producent Dale Opie Skjerseth.

“Pomislili smo da Obama dolazi na naš show, pa čak i da će nam biti predgrupa”, našalio se Skjerseth.

Britanska rock skupina prvi je veliki međunarodni rock band koji će svirati na Kubi. Beatlesi i Elvis Presley nekada su bili zabranjeni jer ih je komunistička vlada smatrala “ideološkim zastranjenjem”, podsjeća Skjerseth.

Besplatni koncert u Ciudad Deportiva (sportski grad) u Havani, prvi koncert Stonesa na Kubi, održat će se u sklopu njihove turneje America Latina Ole tour koja obuhvaća nastupe na stadionima u Santiagu, Buenos Airesu, Montevideu, Riju de Janeiru, Sao Paulu, Portu Alegre, Limi, Bogoti i Gradu Meksiku.

Osim doživaljaja Stonesi donose kubanskim glazbenicima svih vrsta i darove, glazbene instrumente te opremu kao donaciju poznatih dobavljača, među kojima su Zaklada Gibson, Vic Firth, Pearl, Latin Percussion, Kulturna zaklada GRAMMY, stoji na službenim stranicama Rolling Stonesa.

 

IZVOR: Jutarnji.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.