Njemački Hrvat slikovito pokazao zašto Hrvatska ne privlači investitore

Njemački Hrvat slikovito pokazao zašto Hrvatska ne privlači investitore

Toni Katić, Hrvat iz Njemačke, na svom je Facebooku slikovito pokazao razliku između hrvatske i njemačke birokracije u njegovom konkretnom poduzetničkom slučaju. On, naime, pokušava u Hrvatskoj izgraditi obiteljski hotel i ugostiteljski objekt i, naravno, birokracija ga, najblaže rečeno, koči. Katić se u pismu obratio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Tihomiru Oreškoviću, ministru regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavu Tolušiću te Vladi RH.

  • Imam 32 godina, lijepu ženu, Duju 6, Ninu 5, Lanu 3 i živim i radim na dobroj poziciji u Njemačkoj. Pokraj puno drugih pokušaja dovlačenja strane firme u Hrvatsku, pokušavam – ima preko godinu dana – se natjecati na EU fondove da bi mogli izgraditi obiteljski SKY BEACH APARTHOTEL**** | Restaurant | Bar & Lounge u Poljicama i tako pomoći općini Marini i stvoriti za MLADE Hrvatice i Hrvate najmanje 12 radnih mjesta preko čitave godine! Zašto: Jer sam vidio dosta država, firmi po cijelom svijetu i znam da imamo najbolje mogućnosti stvoriti ekonomsku zdravu HRVATSKU sa našim mladim/pametnim ljudima – piše Katić.

Kaže kako mu je žao vidjeti ljude njegovih godina kako nakon fakulteta završavaju na baušteli i odlaze raditi u inozemstvo jer im se više isplati. Kao pozitivan primjer u Hrvatskoj navodi mladog poduzetnika Rimca.

  • Pošto bih volio da pročitate sve, vraćam se na moj prijedlog. Kako vidite na slici, ja sam se namučio preko 8 mjeseci dobiti SAMO izmjenu postojeće građevinske dozvole. Samo da odmah kažem: svi su radili prema zakonu i njima veliko hvala za trud! Na pitanja: ‘Zašto to trebate sada?’ ‘Zašto opet moram vaditi isti dokument?’ ‘Zašto moram tražiti suglasnost od susjeda za međe, ako su već dali u važećoj građevinskoj dozvoli 2006.?’ … sam dobio odgovore kao: ‘To je tako!’ ‘To su oni u Zagrebu!’ Vjerujte mi: nisam nikad dobio odgovor, da sam razumio koja korist od toga – navodi Katić.

Kaže kako zna da je razlog što je toliko platio građevinsku taj što je svatko tko je izradio mapu želio zaraditi, no kako se to neće promijeniti ako se radikalno ne smanji birokracija i putevi rada.

Katić stoga predlaže nekoliko stvari:

    1. Zadnji pokušaj dovođenja švicarske/njemačke firmu u Trogir 2015 godine je propao pri kraju, jer odjednom industrijska zona nije imala riješeni put. Zašto ne bi uložili više vremena tih geodeta, arhitekta da pokušaju stvoriti podlogu da nam dođu investitori?
  1. Idejni projekt??? Prošao je, pa su mi tokom izdavanja glavnog projekta vratili sve nazad! Koju korist ima ako je sve propisano?
  2. Odjel za prostorno uređenje želi samo znati da li se držim propisa (po mome). Zašto sve ostalo nije u odgovornosti arhitekta ili investitora?
  3. Stvorite sa bankama mogućnost da daju kredite HRVATSKOM narodu!
    Ne mogu razumjeti, kako u Njemačkoj dobiješ kamate između 1-2%, a naše banke su mi danas ponudile sa EU fondovima 7,9% na mali iznos, a BEZ EU fondova 3,0% na skoro dupli kredit?!
    Uz traženi remen i tregere nećemo uspjeti povući fondove, kada se od mladih ljudi traži 1,5x jamstvo. A kada pitaš državne institucije za pomoć nisu su se dogovorile između sebe jer su ovih dana u ‘reorganizaciji unutar sektora’, kako su mi rekli – piše Katić.

Kaže kako se zbog svega toga tim njegovog planiranog projekta neće još neko vrijeme sastati, ali kako će se ipak boriti i dalje da se projekt realizira, iako će biti teško.

  • Ukratko: kada mijenjate zakone, uvijek se pitajte: koju korist to ima? Tko to upravo treba i zašto? Nemojte pričati. Zamolio bih vas da jednostavno promijenite, jer ste vi odgovorni za to. Ako vam treba pomoći, ja ću biti prvi! Javljam se! A VI meni? – poručuje Katić.

Autor: CroExpress

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.