Isključiti energent ili uključiti razum??

U moru tema kojima smo okruženi , a koje se ne rješavaju je svakako i isključenje energenata!!
Mnogi govore o tome i pokušavaju , ali sve ostaje na nekoj nedorečenosti…
Naravno da je svatko dužan podmiriti svoje obaveze i tu se ne postavlja nikakvo pitanje , ali se postavlja pitanje zakonitosti isključenja energenata!!
Uvijek je potrebno pronaći model kako naplatiti svoje dugovanje , a ne kako isključiti energent i samim time stvoriti još goru situaciju nego što je sam dug naspram neke potrošnje..Stoga smatram da bi se ovo pitanje moralo apsolutno jasno objasniti i ljude informirati o njihovim pravima kao i pružatelje usluga upozoriti na protuzakonitost isključenja energenata….

Obično vam dođu isključiti struju s nekakvim nalogom iz tvrtke koji nema nikakvu pravnu valjanost. Ne predstavlja nikakav pravi dokument! Ono što možete napraviti ako vam pokucaju na vrata je pozvati policiju i tražiti ih imena. Onda ih upozorite na članak Kaznenog zakona RH 216. te da ako budu dirali vaš priključak, da ćete ih tužiti!
Kako je moguće da ljudi još uvijek ne znaju da im nitko nema pravo isključiti struju? Vjerojatno jer se odluka Ustavnog suda iz 2007. godine kojom je to strogo zabranjeno jednostavno ignorira.
HEP se već gotovo osam godina oglušuje na zaključak najviše pravne institucije u državi da je struja zapravo opće dobro i nužna za opstanak običnog čovjeka. Imamo to “crno na bijelo”, ali nitko ne zna zašto to u praksi nikad nije zaživjelo!

Isključivanje struje je kažnjivo zatvorom!

Kratko i jasno, nitko ne smije vama iskopčati struju bez vaše suglasnosti. Tehnički ne smiju vam isključiti struju ni kad im vi to dozvolite (što pretpostavljamo da nikad nećete).
To čak nije nešto što je zaključio Ustavni sud, već to piše u zakonu. Kazneni zakon RH, članak 216. kaže: “Tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Također, u nastavku piše: „Tko kazneno djelo iz stavka 1., 2 ili 3 ovog članka počini iz nehaja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

PREPORUKA:  Podrška gradonačelnici Supetra

Drugim riječima, osim Ustavnog suda, donešena je i zakonska odredba da je svaka javna naprava nedodirljiva, a vaš priključak se ubraja u takve naprave.
“Ne smiju vam isključiti ni struju ni vodu. To je Ustavni sud zaključio još 2007. godine, ali nitko to ne provodi. To samo govori kakav kaos vlada u našem pravosuđu. Ne može vas nitko lišiti vašeg priključka.. .
Tu dolazimo do sudskog naloga koji HEP-ovi djelatnici najčešće ni nemaju.
Obično vam dođu isključiti struju s nekakvim nalogom iz tvrtke koji nema nikakvu pravnu valjanost. Ne predstavlja nikakav pravi dokument!
Ono što možete napraviti ako vam pokucaju na vrata je pozvati policiju i tražiti ih imena. Onda ih upozorite na članak Kaznenog zakona RH 216. te da ako budu dirali vaš priključak, da ćete ih tužiti, a isto vrijedi i za policajce koji učine isto.
Vjerujte da će mnogi odustati kad čuju da im zbog toga prijeti zatvorska kazna od pola godine do pet godina. Sve to ponovite i kad vam dođu sa sudskim nalogom, ali dodajte i ime suca na popis tuženih. Bez obzira isključe li vas tada ili ne, vi ćete spor sigurno dobiti!
Međutim, to nije sve, bilo kakvo iskapčanje struje više nema zakonskog uporišta jer Zakonom o energiji iz 2014. opće uvjete opskrbe energijom (pa samim time i iskapčanje struje) više ne definira Vlada nego HERA-a.
O tome govori članak 35. stavak 1.: “Agencija donosi opće uvjete opskrbe energijom koji su jedinstveni za sve energetske subjekte na području RH“.
Naime, članak 54. Zakona o energiji kaže: “Agencija će donijeti provedbene propise iz Članka 35. stavak 1. ovog Zakona u roku od šest mjeseci“. Međutim, ona to do danas nije napravila, pa samim time čak i kad bi HEP imao opravdani razlog za iskapčanje, ne postoji važeći propis ili uvjet po kojem bi oni to mogli napraviti. Što znači da oni nemaju pravo raditi takvo što i na to se treba pozvati svatko kome je HEP iskopčao ili želi iskopčati struju.

PREPORUKA:  Hrvatska povukla prvi potez za zamjenu kune eurom

Kazneni zakon, Članak 216., kaže: Tko uništi,ošteti,izmijeni,učini neuporabljivim, ukloni,isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva,kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. (naravno ovo se može tumačiti da  brojila ne spadaju u tu kategoriju s obzirom da isključenjem EE ili bilo kojeg drugog energenta ne dovodi se u pitanje dostupnost energenta svim ostalima, nego samo onima koji ne izvršavaju svoje obveze prema distributerima, ali i ti “isključeni” su “ostali”)
Ništa nije besplatno , pa tako ne bi niti to bilo besplatno.Potrebno je naći model naplate, a ne iskapčati energente!!

Postoji “institut” sjedanja na osobni dohodak, ako je čovjek ostao bez posla i primanja dali  mu treba isključiti energent!!?
…na kraju krajeva ako je situacija socijalno osjetljiva može se ( samo promišljam) takav dug odraditi putem javnih radova( velim , samo promišljam)…
Iskapčanje energenata nije dopustivo nego treba tražiti načine da se stvari poslože na opće zadovoljstvo…
Država treba jasno odrediti pravce , a ne nikako da se distributeri svojim nekim aktima igraju države!!
………………………………………………………………………………………… Klopotec
struja

Oglasi

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.