BEZ PUTOVNICE U ŠVICARSKU

osobna specimen

Državljani RH od 11. ožujka 2016. mogu putovati u Švicarsku samo s osobnom iskaznicom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj postiglo sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih državljana, koji će stupiti na snagu 11. ožujka 2016. godine, a kojim se omogućuje hrvatskim državljanima koji putuju u turističke svrhe ostvarenje prava ulaska na teritorij Švicarske Konfederacije s važećom osobnom iskaznicom. Navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana godišnje.

U Bruxellesu je 4. ožujka predsjedavajući Vijeća EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti Republike Hrvatske potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku.

Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU. Podsjećamo kako pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, Švicarska nije potpisala Protokol o slobodi kretanja na Hrvatsku pozivajući se na rezultate svojeg referenduma o useljeničkim kvotama iz veljače 2014. godine.

‘Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog’, javljaju iz MVEP.

IZVOR: Croexpress

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.