Kolegij gradonačelnika i načelnika Međimurja

Kolegij gradonačelnika i načelnika Međimurja

Nova, 14. sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije u Velikoj vijećnica bila je prilika da se referira na prvu fazu projekta koji se u Međimurju provodi kao jedinstven u zemlji, a radi se o asistentima u vrtićima.

Prezentirana su postignuća i rezultati uključivanja 33 djece u predškolske ustanove pod ingerencijom Saveza udruga Prvi korak te uz pomoć Međimurske županije, od rujna do prosinca 2015. godine. „Ovaj je projekt potreba, ne samo ove županije, nego cijele Hrvatske, pa vjerujem da će on i biti primjenjiv, da će dati jedan snažan doprinos da sva djeca budu ravnopravni članovi ove zajednice i da ni na koji način ne osjete da su po nečem drugačiji od ostalih i tu je uloga i pomagača i zajednice koja je to dužna financirati“, rekao je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti objasnio je kako gradovi i općine u suradnji sa Županijom rade mnogo projekata zajednički upravo za djecu, pa je bilo važno uz osigurane asistente za 84 učenika u školama, uvesti iste i u vrtiće, kako podaci govore u prilog tome da smo u vrhu po postotku djece s takvim potrebama. „Ovo je dugogodišnja vizija stručnjaka za djecu s teškoćama u razvoju, radimo na tome da djeca postignu određeni stupanj socijalizacije i integracije u društvu gdje će biti samostalni, da li potpuno ili djelomično. Kako su u samo nekoliko mjeseci evidentirani pozitivni pomaci u djece, sav doprinos je apsolutno opravdan“, objasnila je Petra Kovačić, predsjednica Saveza udruga Prvi korak, dopredsjednica Snežana Karadža dodala kako svoj djeci treba omogućiti iste uvjete, dok u ime roditelja Dalibor Kuhta zahvalio na projektu i dodao kako je to pravi put za njihovu djecu, za koji se nada da će se nastaviti.

Nastavlja se i provođenje DDD mjera (dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije) na području županije u ukupno 18 jedinica lokalne samouprave. Kako je objasnio Marko Klemenčić, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije naglasak stavlja na monitoring komaraca koji su postali tema broj jedan, uz prenošenje Zika virusa o kojem još nema naznaka. Već standardno provode se određene mjere suzbijanja komaraca, koje financijski pomaže i Županija stavkom u Proračunu, a župan je pritom objasnio kako je prilikom prošlotjednog posjeta Izraelu saznao kako su tamošnji znanstvenici osmislili model koji će spriječiti Zika virus. „Našli su rješenje u proizvodnji tzv. sterilnih muških komaraca u puno većoj količini koje će baciti iz zraka te uspješno po njihovoj metodi riješiti problem“, naglasio je. Informacije o mogućnostima financiranja projekata iz programa Europa za građane, dala je Maja Tomičić, iz kontakt točke Europa za građane, Ureda za udruge Vlade RH.

Radi se naime o pokretu Europske komisije koji od 2007. radi na tome da se raspravi i osvijesti zajednička europska povijest te  potiče građanstvo da participira na lokalnoj i regionalnoj razini, umrežavanjem i bratimljenjem regija, slavljenjem važnijih datuma te provođenjem projekata civilnog društva. „Prvi rok za prijavljivanje projekta je 1. ožujak, a potencijalni korisnici su jedinice lokalne samouprave i svi oblici neprofitnih organizacija. Iznos potpora je do 150 tisuća eura uz predfinanciranje do 50 posto“, objasnila je. „Pozivam sve da se priključe, ovakvi manji projekti važni su da se dobe reference za veće projekte, a u ovim trenucima Sveti Martin na Muri radi na projektu bratimljenja s općinom Ruše“, dodao je predsjedavajući kolegija, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec. Na kolegiju su ujedno gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak dobili priliku potpisati Deklaraciju o suradnji gradova i organizacija civilnog društva u RH, koju je pritom predstavila Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH. Kako je objasnila, ovime su Deklaraciju potpisala sva tri međimurska grada, a u istu je do kraja 2015. uključeno ukupno 76 gradova. Na inicijativu međimurskog župana, napravit će se i jedinstvena Deklaracija za Međimursku županiju.

„Međimurska županija povukla je od ukupnog iznosa od 54,8 milijuna eura više od 10 posto sredstava, a ako gledamo da je to čak 46 eura po stanovniku, dolazimo do brojke koja označuje najuspješnije privlačenje sredstava u cijelom programskom području“, objasnio je Tvrtko Čelan, programski i komunikacijski menadžer prvi financijski period mađarsko – hrvatske suradnje od 2007. – 2013., pritom objasnivši Interreg V-A Program suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020.  Međimurska županija najuspješnija je bila u projektima komunalne infrastrukture te strateškim turističkim projektima, a te će se teme nastaviti i u novom programu. Prvi poziv koji je u interesu s obje strane granice očekuje se krajem veljače ili početkom ožujka, težak oko 20-ak milijuna eura.

Međimurska je ujedno prva županija u kojoj kreće pilot projekt komasacije, što znači da u tom segmentu želimo biti jedna uređena sredina, prema primjeru Austrije ili pak Slovenije, objasnio je župan. Pilot prostor sastoji se od katastarskih općina na području općina Vratišinec ili Podturen, obuhvaća 2200 hektara i na toj površini je preko 10 tisuća parcela. „Treba reći da će za vlasnike tih zemljišta komasacija biti besplatna, pokrit će je Proračuni, državni proračun, lokalni proračun, odnosno Europski fondovi i sasvim sigurno će to biti jedan snažni zamah za našu poljoprivredu obzirom da mnoga domaćinstva i žive od poljoprivrede i Međimurje u cjelini je jedan kraj koji naročito mora voditi računa o svojim poljoprivrednicima“, naglasio je župan. „I ostale općine jedva čekaju da se i kod njih krene s projektom, a Međimurje se već pokazalo kao primjer pa ne sumnjam da ćemo ga uspješno provesti. Ovaj kraj prepoznalo je i ministarstvo pokretanjem pilot projekta“, dodao je Rajko Horvat, direktor GEOBIRO Čakovec.

Uz odrađene točke dnevnog reda, Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće pozvao je sve načelnike i gradonačelnike da 8. travnja povodom Dana općine Središče ob Dravi u Sloveniji sudjeluju na nogometnoj utakmici između župana, načelnika i gradonačelnika, dok župan sve zainteresirane pozvao da daju svoje ideje za obilježavanje Dana Međimurske županije u travnju.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.