Einstein je bio u pravu: znanstvenici dokazali postojanje gravitacijskih valova

gravitacijski valovi

Ekipa američkih znanstvenika upravo je objavila otkriće koje će uzdrmati sve što smo dosad poznavali. Naime, izravno su otkrili gravitacijske valove, koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao “pukotine u tkivu prostorvremena”, javljaju agencije.

To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne. Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove teorije opće relativnosti iz 1915., čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru.

Sve je počelo iznenađujućim otkrićem o crnim rupama. Ta je nebeska tijela, čija je gravitacija toliko jaka da proguta i svjetlost, dosad bilo iznimno teško istraživati, budući da ih je gotovo nemoguće vidjeti.

No sada, zahvaljujući stroju vrijednom 620 milijuna dolara i ekipi briljantnih znanstvenika, astrofizičari su pronašli novi način da steknu praktična saznanja o crnim rupama. Stroj se naziva Advanced LIGO i uz pomoć lasera otkriva gravitacijske valove, kojima znanstvenici, njih više od tisuću diljem svijeta, žele otključati tajne svemira, piše Telegram.

Danas su na konferenciji za novinare u Washingtonu predstavljeni neki od rezultata ove ekipe stručnjaka, o kojima se već tjednima šuška u znanstvenim krugovima. Među najvažnijima je saznanje o sudaru dviju velikih crnih rupa, koje se spiralno prelijevaju jedna u drugu i na koncu spajaju u jednu golemu. E-mail u kojem je fizičar Clifford Burgess sa sveučilišta McMaster izvijestio o tome procurio je na Twitteru nešto ranije ovog mjeseca.

Mail Clifforda Burgessa

Zašto je to važno, i kakve veze imaju s time gravitacijski valovi? Prvo, to je najuvjerljiviji dokaz da crne rupe doista postoje. Gravitacijski valovi su jedini znak takvog golemog spajanja. Stoga je ovo otkriće među najvažnijima ikada. “Ako to bude potvrđeno”, rekao je Burgess Science Magazineu prije današnje objave ovog otkrića, “onda će imati 90 posto šanse da osvojei Nobelovu nagradu za fiziku ove godine”.

Godine 1916. Albert Einstein je prvi predvidio da će dva tijela koja ubrzavaju kroz prostor jedan oko drugoga pritom proizvesti valove energije, tzv. gravitacijske valove. Oni se potom brzinom svjetlosti šire od izvora i na koncu stignu i do Zemlje. Dok putuju, oni se kroz prostorvrijeme šire u valovima, rastežući ga i opuštajući, no ti valovi, svojevrsna iskrivljenja prostorvremena, vrlo su mali, čak milijun puta manja od širine atoma vodika. Budući da je to kretanje toliko maleno, Einstein je smatrao da ga ljudi nikad neće moći otkriti.

No, znanstvenici su to sada uspjeli uz pomoć Advanced LIGO-a, koji koristi visoko sofisticirane lasere, koji mogu uhvatiti i vrlo mala iskrivljenja prostorvremena, dovoljno da otkrije gravitacijski val. Sastoji se od dva detektora – jedan u Livingstonu, Louisiana, a drugi u Hanfordu, Washington. Tako se signal koji se vidi iz jednog detektora može prilično brzo potvrditi ili opovrgnuti drugim detektorom.

Nakon što su uhvatili gravitacijske valove povezane sa sudarom crnih rupa, znanstvenici su mogli utemeljeno zaključiti da su vidjeli kozmički sudar epskih proporcija. Jedna je crna rupa bila 36 puta veća od našeg Sunca, a druga “samo” 29 puta, i prilikom sudara spiralno su se pretočile jedna u drugu. U skladu s Einsteinovim predviđanjima, pritom su emitirale sve češće gravitacijske valove.

Valovi se mogu i fizički čuti: u trenutku kad se crne rupe potpuno stope začuje se visoki zvuk, nalik cvrkutu.

U idućih pet godina znanstvenici kane poboljšati osjetljivost Advanced LIGO-a i on bi do 2020. trebao biti tisuću puta osjetljiviji. Projektu bi se mogli pridružiti i VIRGO Interferometers u Italiji te Kamioka detektor gravitacijskih valova u Japanu, koji bi s radom trebali početi 2018. godine.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.