Cijeli razred naučio znakovni jezik zbog gluhog prijatelja

Učiteljica šestogodišnjeg Zejda Ćoralića nada se da će znakovni jezik uvesti u nastavni plan i program jer na taj način djeca postaju svjesna što predstavlja taj invaliditet

razred šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva

Prijatelji iz razreda učinili su nevjerojatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluh.

Prošle godine Zejdova majka odlučila ga je uključi ti u redovno školsko obrazovanje, ali ju nije radovala činjenica da nitko u školi ne zna znakovni jezik.

Njegova učiteljica Sanela Ljumanović trudila se svim silama komunicirati sa Zejdom koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je brzo shvatila da joj ne ide baš od ruke, piše Metro.co.uk.

Zato je odlučila učiniti nešto nesvakidašnje za malog Zejda. Naučila je cijelo odjeljenje znakovni jezik kako bi svi mogli komunicirati. Nakon tri mjeseca, prvi razred Osnovne škole Osman Nakaš’ naučio je osnove znakovnog jezika.

Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda odmah je poraslo.

“Zejd se raduje svakom odlasku u školu, sretan je i motiviran”, rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić.

Njegovi prijatelji iz razreda toliko su uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli poučavati i svoje roditelje.

“Sretan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu komunicirati s njim i s ostalom gluhom djecom. Zabavno je!”, rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih prijatelja iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci, a na taj način oni postaju svjesni i što predstavlja taj invaliditet.

“Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Trenutačno nam je cilj naučiti Zejda da čita s usana. On je dobro i pametno dijete”, istakla je njegova učiteljica.

Izvor: INportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.