Telegram otkriva aferu novog ministra gospodarstva

‘Panenića smo otpustili iz Baumaxa jer je krao stiropor’
Novi ministar gospodarstva kaže da je njegov otkaz poslovna tajna

Tomislav Panenić

Životopis Tomislava Panenića onako kako je objavljen u opsežnom zborniku međunarodnog znanstvenog skupa Inovativnost + Poduzetništvo = Konkurentnost, održanom u Osijeku u rujnu 2011. – gdje je uz Božu Prku, Sandru Švaljek, Mladena Vedriša i druga ugledna imena, govorio i Panenić, sadrži i detalj da je novi ministar gospodarstva od svibnja 2003. do kolovoza 2004. radio u hrvatskoj filijali nekoć moćnog trgovačkog lanca Baumax.

Kao što je poznato, Baumax se u međuvremenu povukao uz Hrvatske, a nekoć moćna tvrtka završila je u stečaju. O tih 14 mjeseci Panenićeve poslovne karijere, za razliku od dijela prije i poslije Baumaxa, ne zna se gotovo ništa. Tek toliko da je u osječkom Baumaxu bio zamjenik voditelja tog trgovačkog centra, zadužen za maloprodaju, nabavu i upravljanje ljudskim resursima. U brojnim intervjuima različitim medijima, otkako je na listi Mosta izabran za saborskog zastupnika 8. studenoga prošle godine, Panenić rijetko spominje, ili posve izostavlja taj detalj.

Panenić je iz Baumaxa otišao pod neobičnim okolnostima. Taj veliki trgovački centar u Osijeku je otvoren 1. prosinca 2003. Kao i svih 56 zaposlenika i Panenić je prošao obuku, no za razliku od trgovaca i pomoćnog osoblja, njegova je bila duža od pola godine.

Pripremao se za rukovodeće mjesto, što je tom, tada 30-godišnjem diplomiranom ekonomistu, bio velik izazov: prije toga radio je kratkotrajno kao policajac u policijskoj ispostavi u Lipovcu, na samoj granici sa Srbijom, a potom kao voditelj marketinga malog vinkovačkog lanca namještaja Lateran, pa kao nastavnik matematike i informatike u osnovnoj školi u Čajkovcima, u hrvatskom Podunavlju.

U spomenutom zborniku s međunarodnog znanstvenog skupa, u životopisu Tomislava Panenića, u rubrici Društvene vještine i znanja, stoji da je ‘’otvoren za komunikaciju, društven, da preuzima inicijativu i odgovornost, da je dobar u multikulturalnom okruženju, da je timski igrač, jak u samoorganizaciji, strateškim razmišljanjima i interdisciplinarnosti’’.

Te su kvalifikacije, zacijelo, bile presudne u dobivanju pozicije drugog čovjeka Baumaxova trgovačkog centra u Osijeku. U ljeto 2004. u osječki Baumax, gdje se Panenić zaposlio, stigla je pošiljka stiropora, nekih 40-ak četvornih metara koju je isporučila tvrtka Bachl, jedan od Baumaxovih dobavljača. No, kako stiropor, vrijedan nekoliko tisuća kuna, nije bio dimenzija koje je Baumax naručio, dobavljaču je poslana reklamacija.

“U takvim slučajevima, sukladno pravilima poslovanja Baumaxa, čeka se odgovor dobavljača: neodgovarajuća roba u pravilu se vraća ili komisijski uništava i otpisuje. Kad je u pitanju ovo drugo, dobavljaču se o tome dostavlja dokumentacija”, kaže za Telegram bivši zaposlenik Baumaxa. Bila je nedjelja, sredinom 2004., pred kraj radnog vremena Baumaxa, nešto prije 14 sati.

U krug trgovačkog centra stigao je osječki prijevoznik M. B. s kojim je Baumax imao ugovor o dostavljanju robe kupcima. Panenić je također radio tog dana, no pred kraj radnog vremena zatražio je od skladištara R. K. i zaštitara tvrtke Sokol Marić da potpišu zapisnik kako je stiropor komisijski uništen, što su oni i učinili.

Međutim, umjesto da se ploče stiropora polome i stave u kontejner, Panenić je rekao da se utovare na kamion, te da će ih on ekološki zbrinuti i odvesti na deponij u Sarvaš, gdje je ranije bilo odlagalište otpada osječke komunalne tvrtke Unikom.

Ali, umjesto da kamion sa stiroporom odveze na deponij u Sarvaš, kako je to rekao skladištaru, zaštitaru i jednom prodavaču Baumaxa, koji je odbio potpisati zapisnik o komisijskom uništenju robe, kamion sa stiroporom odvezen je u Berak, mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojem živi Panenić.

“Priča o tome da ploče stiropora nisu uništene nego da su odvezene u Berak, već sutradan pročula se u Baumaxu”, kaže za Telegram drugi, neovisni izvor, također bivši zaposlenik tog austrijskog trgovačkog lanca.

Sljedećeg dana uvečer, odmah iza zatvaranja trgovačkog centra Baumax, sazvani su radnici druge smjene, njih tridesetak. Pred njima se pojavila tročlana uprava: Branislav Stanojlović, Davor Latas i Tomislav Panenić. U kratkom obraćanju zaposlenicima Stanojlović je rekao da Tomislav Panenić od sutra više nije dio Baumaxova tima. Razloge nije objasnio. Da je djelatnicima Baumaxa ta informacija upravo tako priopćena, Telegramu je potvrdio i bivši šef osječkog Baumaxa, Branislav Stanojlović.

Uprava iz Zagreba tražila je od nas da to kažemo radnicima, ali ja ne znam razloge zbog kojih je Panenić otišao. Bio sam često u Zagrebu i na putu, pa nisam bio upućen u sve što se događa. Naprasan odlazak Panenića, a da o tome prije nije bilo ni spomena, odmah je povezan s nestankom stiropora”, kaže, međutim, bivši zaposlenik Baumaxa. “Kasnije, kao što smo i pretpostavljali, čuli smo da je nestanak stiropora bio uzrok njegovu trenutnom odlasku iz Baumaxa.”

Telegram je u utorak navečer telefonski razgovarao s Panenićem. Kada smo mu rekli da ga zovemo u vezi njegova kratkotrajnog zaposlenja u Baumaxu, nasmijao se i rekao: ‘’Jel’ to u vezi sa stiroporom?’’. Rekli smo da nas zanimaju razlozi zbog kojih je tako brzo napustio Baumax, tvrtku koja je u njegovo osposobljavanje u Varaždinu, Zagrebu i Austriji uložila priličan novac. Panenić je odgovorio da s Baumaxom ima ugovor koji mu priječi da o tome govori. Rekao je kako je ta tvrtka u Hrvatskoj, doduše u stečaju, ali da on poštuje odredbe ugovora koje je imao s Baumaxom.

Kako bismo izbjegli mogući nesporazum Paneniću smo poslali email i zamolili ga da u autoriziranoj izjavi navede konkretne razloge zašto je napustio Baumax, te da objasni epizodu sa stiroporom, odnosno ima li činjenica što se s oko 40-ak metara četvornih stiropora nije postupalo u skladu s poslovnim pravilima Baumaxa, veze s njegovim naprasnim odlaskom iz te tvrtke.

Kasno u srijedu navečer Panenić je Telegramu poslao e-poruku u kojoj je odbio objasniti razloge zašto je otišao iz Baumaxa, te je li to u vezi sa spornih 40-ak četvornih metara stiropora.

‘’U oba predmetna pitanja nisam u mogućnosti dati odgovor sukladno članku 15. Ugovora s tvrtkom Baumax Zagreb d.o.o. koji me obvezuje da poslovne podatke, dokumentaciju i ostale informacije koje sam pribavio tijekom radnog odnosa i nakon proteka radnog odnosa, a koje se tiču poslodavca, moram čuvati kao tajnu te iste ne smijem prosljeđivati trećim osobama’’, napisao je Panenić u odgovoru.

Iako je iz Baumaxa otišao prije gotovo 12 godina i mada se ta tvrtka povukla iz Hrvatske i završila u stečaju, Panenić tvrdi da razlog zbog kojeg je morao otići iz tog trgovačkog lanca predstavlja poslovnu tajnu.

Objavljeno u tiskanom Telegramu, 23. siječnja 2015.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.