Poslijepodne kiša, navečer u gorju i snijeg, zahlađenje

snijeg u Međimurju

Siječanj nastavlja u dosadašnjem ritmu pa nakon ovog tjedna, iznadprosječno toplog, sljedeći će biti zamjetno hladniji, ne samo od ovoga, nego u većini Hrvatske i od prosječnog ovog dijela godine. No, prije te hladnoće, valja nam izdržati današnju južinu, do kraja dana gotovo posvuda i kišu, u kontinentalnom području ponegdje već i snijeg, pa olujnu buru… Vrijeme će nam se ponovno stubokom promijeniti!

Poslijepodne kiša, navečer u gorju i snijeg.

Mjestimična slaba kiša na Jadranu, uglavnom sjevernom, moguća je već prijepodne, a češće i znatnije bit će navečer, te osobito u noći i sutra prijepodne. I u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorskoj Hrvatskoj u drugom će dijelu dana biti kiše. Zbog dolaska hladnijeg zraka snježna će se granica već u noći spustiti do nižih dijelova Gorskog kotara i Like pa će do sutra u podne snježni pokrivač biti većinom viši od 10 cm, ponegdje vjerojatno i viši od 20! Snijega će biti i u planinama unutrašnjosti Dalmacije, prema Bosni i Hercegovini.

Sutra snijeg i u nekim nizinama.

Prema sjeveru Hrvatske kiša će danas počinjati kasnije, a ponegdje je vjerojatno neće biti ni do ponoći – najvjerojatnije u Međimurju, Podravini, Baranji i zapadnome Srijemu. I diljem središnje i istočne Hrvatske snježna će se granica tijekom noći spuštati, pri čemu je stvaranje snježnog pokrivača u nizinskom području sutra najvjerojatnije u Karlovačkoj županiji, dijelu Zagrebačke, Sisačko-moslavačke te posebice u istočnijoj Posavini, te zapadnoj Slavoniji. No, već sutra poslijepodne oborine će u većini Hrvatske prestati, a i barem djelomice će se razvedriti.

Danas južina, sutra promjena!

Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju na danas potkraj dana i u noći moguće neverine na moru, te na olujne udare juga i jugozapadnog vjetra, a za sutra će spominjati i sjeverozapadni vjetar, te mjestimičnu buru. Pritom se ne smije isključiti ni mogućnost ponavljanja prošlodnevnih nemilih događaja – pijavica i nevremena. Stoga su prognostičari Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, osim za pomorce, objavili upozorenja i u europskom sustavu MeteoAlarm. Za danas samo zbog vjetra, a već sutra i zbog oborine. Tko kreće na put, obavezno nek prije toga pogleda najnovija upozorenja, a i izvještaje HAK-a.

Vikend vjetrovit – osobito nedjelja!

Bura će još češća biti u subotu, u drugom dijelu dana i sve jača, a u nedjelju će vrlo vjerojatno u mnogim mjestima potpuno prekidati promet morem i obalom. Relativno vjetrovito bit će i u kontinetalnom području, uz ponegdje jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sljedeći tjedan – minusi i na obali!

Već u ponedjeljak bura će slabjeti, pa neće pojačavati osjećaj hladnoće. No, bit će hladno i bez nje! I na moru i na kopnu većinom čak i hladnije nego što je uobičajeno u drugom desetodnevlju siječnja. Najniža temperatura zraka, koja se mjeri uglavnom tijekom noći i jutra, u kontinentalnom će području biti većinom niža od -5°C, ponegdje čak i oko -20°C, pri čemu će u nekim danima biti i cjelodnevnih „minusa“. Negativni predznak temperature zraka bilježit će se i u većini mjesta na Jadranu. Srećom, samo u noćnim i jutarnjim satima…

AUTOR: Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.