HDZ-ov kandidat za ministra zdravlja: bogatima bolja skrb, a sirotinji standardna

Ante Ćorušić

PREDSJEDNIK HDZ-ova Odbora za zdravstvo i glavni kandidat za ministra zdravlja Ante Ćorušić danas je gostovao u Dnevniku HRT-a.

Odmah na početku razgovora izjavio je kako je možda novi ministar zdravstva, ali da jest kandidat za ministra zdravlja. O tome će istaknuo je, odlučiti Karamarko, Petrov i Orešković. Također je naveo kako će se založiti za to da se Ministarstvo zdravlja zove kao i prije Ministarstvo zdravstva, jer je tvrdi zdravstvo sustav.

Osvrnuo se na kanadski model zdravstva kojeg je predložio novi mandatar Tihomir Orešković.

“Oreškovića sam slučajno upoznao prije par godina, puno mi pomogao jer mi je ponudio ljude iz Kanade koji puno znaju i govorili smo već o kanadskom modelu. Kanadski model kao i hrvatski ima i mane i vrline, , a dobra je stvar dobro je decentralizirati sustav. Ne možete s Ksavera znati kakvo je stanje u drugim gradovima i mjestima, dio se mora prepustiti lokalnoj samoupravi.

Hrvatski sustav je socijalno osjetljiviji od kanadskog i takav će i ostati. Mi smo u tranziciji, poručujem pacijentima da smo stalno u reformama. Tako mora biti jer moramo shvatiti da se sustav stalno mora mijenjati”, rekao je Ćorušić.

Dodao je i kako je jučer razgovarao s Oreškovićem te da im je glavni cilj ekonomija, a tvrdi kako će samo imenovanje Oreškovića dići rejting hrvatskoj državi.

“Trećinu žena sam odgovorio od pobačaja”

“Ljudski život počinje sa spajanjem muške i ženske spolne stanice. Pobačaj jest dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života. To je jedina istina. Apsolutna zabrana ne dolazi u obzir. Moramo biti svjesni u kojem društvu živimo, ali bolja i etičnija procedura je potrebna. Ovaj stari zakon donesen je za vrijeme totalitarizma. Moramo to uljuditi u interesu zdravlja žena i djece. Trećinu žena sam odgovorio od pobačaja”, rekao je Ćorušić u Dnevniku HRT-a..

Inače, Ćorušić je zadnjih godina najavljivao da će osnovno i dopunsko osiguranje biti obvezno za sve, a uvelo bi se kazao je i dodatno, privatno osiguranje kako bi se na godinu namaknulo još oko pet milijarda kuna koje zdravstvu nedostaju.

Podsjetimo se još nekih njegovih izjava.

O zdravstvenoj zaštiti bogatih i siromašnih

Ćorušić je tako rekao da ne možemo imati svi jednako pravo na jednaku uslugu.

“Moramo narodu reći istinu da onaj tko ima više i više uplaćuje u pojedine fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja će imati bolju skrb. Našem narodu netko treba objasniti da ne možemo imati jednako kvalitetan sustav kao i zemlje u okruženju, Slovenija, Njemačka i Austrija, koje izdvajaju mnogo veći novac po “glavi stanovnika” za zdravstvo. Hrvatska još uvijek ima socijalistički zdravstveni sustav”, rekao je Ćorušić dodavši da su se svi ostali sustavi, osim zdravstvenog, već prebacili na “kapitalizam”.

“Ista će ostati standardna razina socijalne zaštite za sirotinju”, kazao je HDZ-ov ministar. “Ali, bolju skrb će imati ljudi koji mogu više platiti”, rekao je Ćorušić.

O pobačaju

“Kada je u Hrvatskoj uvedena mogućnost priziva savjesti, ne samo ja, nego i mnogi kolege ginekolozi, prestali su obavljati namjerne prekide trudnoće. U svojoj klinici zbog toga nikada nisam imao problema. Nisam za apsolutnu zabranu pobačaja, makar je to najgadljiviji postupak u medicini. Naime, apsolutne zabrane nigdje i nikada nisu donijele dobro. Zalažem se za drugačije reguliranje prava na pobačaj. Osobno mi se sviđa poljski model gdje za namjerni prekid trudnoće postoje poprilična ograničenja definirana zakonom.

Sigurno ćemo promijeniti zakon o pobačaju iz 1978. Suvremena Hrvatska ne smije i ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima. Dat ćemo ženama time out od tjedan dana da još jednom razmisle uz pomoć stručnjaka, ginekologa i psihologa”, rekao je Ćorušić o pobačaju.

O spolnom odgoju

“Moje dijete neće ići na nastavu spolnog odgoja. Naravno da nemam ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali sam apsolutno protiv modula 4 koji govori o spolnosti pod snažnim utjecajem tzv. rodne ili “gender” ideologije. Jedan od autora modula bio je suradnik Thea Sandforta, osvjedočenog i osuđenog pedofila iz Nizozemske. S njim je čak napisao i knjigu.

U članku 63. Ustava RH jasno piše: “Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati svoju djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece”. Odgovoran sam roditelj i poštivat ću Ustav. Kao liječnik zauzimam se za to da spolni odgoj bude sastavni dio predmeta biologija. Supruga i ja odgojili smo četvero djece, proučili sve udžbenike biologije za osnovnu i srednju školu i, po mojem mišljenju, ljudska spolnost je dobro i primjereno opisana u tim udžbenicima. Nekakav poseban modul ministra Jovanovića i nije bio potreban. Ovo što Jovanović i njegova bratija rade je nametanje svjetonazora. To je ideološko eksperimentiranje nad vlastitim građanima. (…) Moju djecu ću odgajati ja i moja supruga a ne ministar Jovanović i njegova Partija. No, ako neki roditelji žele da njihova djeca baš uče modul 4, neka taj predmet bude izborni, kao što je i vjeronauk.

IZVOR: Index.hr

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.