Romima čestitke, cigani tko vas j…

Danas, 8.travnja, obilježava se Svjetski dan Roma. Datum obilježavanja je u čast prvoga Svjetskog kongresa Roma održanoga 1971. godine u Londonu, kada su Romi službeno dobili svoju zastavu i himnu.
Budući da ih u kraju u kojem živim ima mnogo, smatram da je dobrosusjedski čestitati im njihov dan.
Jučer sam na TV gledao prilog o njima, i ono što me obradovalo (ali i debelo iznenadilo) je što prilog nije bio kao i inače, a to znači samo kukanje nad pravima Roma, jadikovanje da se ništa nema, ukratko, naricanje nad sudbinom. Dapače, u prilogu se govorilo o Romima koji su odlučili prihvatiti Hrvatsku kao svoju pravu domovinu, a to znači da su preuzeli sva prava, ali i obaveze prema ovoj državi u kojoj žive, znači da su roditelji odlučili školovati svoju djecu, a sebi obezbjediti posao i hrvati se s ovom gospodarskom situacijom kao i svo domicilno stanovništvo.
Da, znam, ima ih još puno koji bi živjeli samo od raznih socijalnih pomoći, koje odmah po primitku potroše u kockarnicama, znam da ih ima još dosta koji su pljačkaši po tuđim poljima i dvorovima, ali se na ovaj dan, i zbog ovog dana, moramo fokusirati na one koji žele socijalizaciju u društvo, civiliziran način života, obrazovanje za sebe i za djecu. I u tome ih trebamo podržati.

Pogrdan izraz za Roma je cigan.
Cigan je sinonim za lopova, varalicu, lažova, nemoralnu osobu.
A koji su najpoznatiji cigani u Hrvata?
Ciganski je tražiti kruha preko pogače, ali zar to ne rade oni u Savskoj?
Ciganski je zarađivati na tuđoj muci, ali zar to ne radi Todorići, Raići…?
Ciganski je lagati u oči, ali zar to ne rade Tomica, Zokica i odabrano društvo?
Dakle, da zaključimo, nema Roma baš toliko puno, ali cigana kol`ko hoćeš!

Dan Roma

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.