Luka Vrbanec – amaterski prvak Europe u kategoriji do 60 kg u kickboxingu

Budući da se radi o mom nećaku na kojeg se ponosim (i na njegovog starijeg brata Juricu koji mu svesrdno pomaže!), prenosim intervju s njime objavljen na portalu eMedjimurje

Luka Vrbanec: „Nisam imao protivnika pa sam nastupio u težoj kategoriji“

Luka Vrbanec

U Bregenzu u Austriji početkom studenog je održano Europsko prvenstvo u kickboxingu. Luka Vrbanec je amaterski prvak Europe u kategoriji do 60 kg. On je u disciplini K1 u polufinalu pobijedio rezultatom 3:0 borca iz Rumunjske, a u finalu nokautom u drugoj rundi pobjeđuje borca iz Slovačke. Luka je učenik 3. razreda Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, a živi u Nedelišću. Prošlo je nešto vremena od ovog velikog rezultata pa smo odlučili Luki postaviti nekoliko pitanja.

eMedjimurje: Čestitke na velikom rezultatu, kako je sada kada s vremenskim odmakom gledaš na titulu europskog prvaka?
Luka: Gledam kao najveći rezultat do sad koji je ostvaren po turnirskom sustavu, ali mi je ipak draža titula Pro – am prvaka Europe osvojena u Beču jer sam tada pobijedio višestrukog prvaka Austrije u njegovom gradu na velikoj gala večeri gdje sam za njih bio autsajder.

eMedjimurje: Kako ti je bilo na samom natjecanju, kakav je bio put do finala?
Luka: Na natjecanju je bilo jako uzbudljivo, jako puno boraca iz različitih zemalja Europe i atmosfera je bila fantastična. U kvalifikacijama sam boksao s Talijanom, u četvrtfinalu mi je predao Nijemac zbog ozljede, u polufinalu sam pobijedio Rumunja 3:0, a u finalu Slovaka u drugoj rundi tehničkim nokautom.

eMedjimurje: Kako su reagirali tvoja obitelj i tvoji prijatelji u školi kada si se vratio s europskom titulom?
Luka: Svi su bili sretni izadovoljni i ovim im putem zahvaljujem na podršci.

eMedjimurje: Kakve su bile pripreme uoči nastupa u Bregenzu?
Luka: Jako teške i naporne. Cijelo ljeto po dva – tri treninga dnevno, odlasci na sparinge u Zagreb, Sračinec i Austriju.

eMedjimurje: Prema vijestima koje su stigle do nas nisi htio uzeti europski naslov u kategoriji u kojoj si mogao nastupiti, a nije bilo protivnika?
Luka: Tako je. Mi smo skidali kilograme i pripremali se za nastup – 54 kg, s tom masom sam pristupio i službenoj vagi, ali nije bilo protivnika u juniorskoj konkurenciji pa smo trener i ja donijeli odluku da nastupim u kategoriji – 60 kg za juniore. I to nam se vratilo na najbolji mogući način.

Europski prvak Luka Vrbanec

eMedjimurje: Kako izgleda tvoj radni tjedan? Koliko puta treniraš, gdje treniraš, tko su tvoji treneri? Kako usklađuješ treninge sa školskim obavezama u Ekonomskoj i trgovačkoj školi?

Luka: Treniram svakodnevno, ovisi o fazi trenanžnog procesa. Treniram u GOC-u u maloj dvorani, u Varaždinu u Areni i odlazimo na sparinge u Sračinec, Zagreb i Graz. Treneri su mi Hrvoje Kišasondi i Siniša Kovačić koji brinu za treninge, prehranu i turnire na koje odlazimo i za prestige borbe na gala priredbama.

eMedjimurje: S obzirom da se radi o borilačkom sportu koliko si sklon ozljedama, koliko ti treba za saniranje neke povrede?

Luka: Na treninzima radimo puno treninga prevencije tako da za sada nije bilo većih povreda. Nakon napornih mečeva i sparinga uvijek su prisutne modrice i hematomi, ali to se vrlo brzo povlači jer sam navinut na te ozljede. Imamo i fizioterapeuta koji nam pomaže to zaliječiti.

eMedjimurje: Imaš li kakav poseban režim prehrane i rada uoči velikih natjecanja?

Luka: Cijelo vrijeme sam na sportskom režimu prehrane i odmora. Ovisno u kojoj kategoriji nastupam prilagođavamo prehranu. Dva tjedna prije samog natjecanja dodajem ili izbacujem neke namirnice.

eMedjimurje: Kakav je plan do kraja ove kalendarske godine, a kakav za iduću godinu?

Luka: Ove godine još imamo dogovoreni jedan meč u Italiji i onda nakon toga kreću pripreme za drugi dio sezone. Imamo dogovorene mečeve u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji, još je tu puno turnira na kojima ćemo nastupiti. Tu su naravno i prvenstva Hrvatske i u boksu i u savate boksu. Krajem godine je svjetsko prvenstvo i kickboxingu u Pragu tako da nas čeka jako puno posla slijedeće godine.

Luki još jednom iskrene čestitke na vrhunskom rezultatu i puno uspjeha u daljnjoj karijeri.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.