Vozila vojske danas prolaze i kroz Međimurje

U sklopu završne faze međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, u nedjelju, 02.06.2019. godine izvršeno je izmještanje Multinacionalne bojne kopnom od vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ u Slunju do logističke baze u Kapošvaru u Mađarskoj, a cilj je bio uvježbavanje prelaska državne granice (Border Crossing Operations) u taktičkom rasporedu.

Povratak Multinacionalne Bojne iz Mađarske u Hrvatsku predviđen je u utorak, 4. lipnja u 17 sati, a dolazak posljednje hodne kolone očekuje se u srijedu, 5. lipnja 2019. u ranim jutarnjim satima, a kretat će se i kroz Međimurje.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a njome Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Radi se o glavnom obučnom događaju u Hrvatskoj u 2019. godini. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Vježba je usmjerena na uvježbavanje mobilnosti snaga, procedure pri prelasku granica i poboljšanje interoperabilnosti među partnerskim zemljama. Sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo Multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Na čelu Multinacionalne bojne je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga pukovnik Samir Mršić.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju 29. svibnja održan je Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19. tijekom koje su uzvanici imali priliku vidjeti sposobnosti Multinacionalne bojne angažiranja snaga nakon kratkotrajne integracijske obuke s ciljem demonstracija sinkroniziranog djelovanja postrojbi za manevar, koordiniranog poljskog topništva, vatrene potpore zrakoplovstva i logističke potpore u simuliranim uvjetima integriranog bojišta.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.