U Živom zidu je nastala ‘tarapana’ oko toga tko će otići u Bruxelles

“U Živom zidu nastala je ‘tarapana’ oko toga tko će otići u Bruxelles na plaću od nekoliko tisuća eura, započinje jučer svoj članak Jutarnji. Sinčić je, kad se sastavljala lista, obećao Tihomiru Lukaniću da će on biti taj. U samom startu nije se očekivalo da bi Lukanić mogao dobiti više glasova od Sinčića.

Lukanić je bio nositelj liste i računao na taj dogovor koji je sad pao u vodu. Zato se osjeća iznevjeren. Sinčić je javno rekao da njega mjesto u Europskom parlamentu ne zanima. No, sada kad je osvojio mandat, promijenio je mišljenje, premda bi to stranku moglo jako skupo koštati: koji predsjednik stranke može voditi stranku iz Bruxellesa?

To je vječni problem Živog zida: Sinčić se dogovori jedno, a njegovoj supruzi Vladimiri, koja je predsjednica Živog zida u sjeni i povlači sve konce, to se ne sviđa pa sruši sve dogovore jer njezina mora biti zadnja. Kod nje je prevladala matematička računica: briselskom plaćom može lakše riješiti egzistenciju, tim više što je za Živi zid sasvim neizvjesno hoće li se održati do parlamentarnih izbora, jedan mandat je osvojen, ali podrška glasača je u padu i manja od očekivane.”

Tako nam neslužbeno izvor blizak Živom zidu tumači što se krije u pozadini odluke Tihomira Lukanića da podnese ostavku na mjesto glavnog tajnika. Da je problem nastao oko mandata koji će izazvati prestrojavanje Živog zida, može se iščitati i iz Lukanićeva priopćenja objavljenog jučer na Facebooku: “Danom 28. 05. 2019. podnio sam ostavku na mjesto glavnog tajnika Živog zida. ŽZ je postao europarlamentarna stranka i postignuća koja su ostvarena u mandatu kada sam obnašao dužnost glavnog tajnika svima nam mogu služiti na čast. Stranka će se nastaviti razvijati i rasti.

Naravno da ostajem uz stranku i predsjednika. Unutar stranke će se napraviti nova sistematizacija mjesta, pa tako i sam težim novim izazovima, naravno unutar Živog zida, a ove dosad ostvarene ostavljam nekom iza sebe da raste i gradi se. Mandat u Europskom parlamentu za sada neću konzumirati”.

Drugi izvor iz Živog zida odbio je izravno odgovoriti na pitanje kakva je sudbina jednog mandata, ali je, ipak, dodao: “Ne znam konačnu odluku, ali koliko razumijem, postoji velika šansa da to bude Sinčić koji je taj mandat i osvojio”. Živi zid je svoj mandat dobio zahvaljujući ukupno 60.847 glasova, odnosno 5,66 posto podrške birača, od čega je Ivan Vilibor Sinčić s dna liste osvojio 18.314 glasova, iza njega je Branimir Bunjac s 8106 glasova, a sad već bivši glavni tajnik Živog zida Lukanić dobio je 5910 glasova.

Pripremu terena za odlazak Sinčića u Bruxelles, premda je više puta javno ustvrdio da ga mandat ne zanima, prvi je utabao Ivan Pernar koji je preko Facebooka dao naslutiti Sinčićev zaokret: “Želim reći da je Sinčić, bez obzira na to što nije bio sklon odlasku u Bruxelles, najbolji čovjek za europsku pozornicu. On je taj koji je osvojio 17 posto glasova 2014. On je taj koji je uveo Živi zid u Sabor”.

Analitičari smatraju da bi Sinčićev odlazak u Bruxelles mogao označiti početak kraja stranke. Teško da bi itko imao kapaciteta preuzeti stranku: Pernar je više solo igrač, a Bunjac bi se teško mogao afirmirati kao lider. Usto, stranka postoji u Saboru i glasna je na društvenim mrežama, ali podružnice gotovo da i ne postoje.

Dok bi taj potez bio rizičan za Živi zid, ostaje činjenica da njome Sinčić dobiva pet godina političkog života. I niz beneficija: osim 8757,70 eura bruto plaće, ima 4513 eura mjesečno za troškove rada ureda. A tu je i ‘’džeparac’’ od 320 eura dnevno za svaki dan kada je prisutan u Bruxellesu ili Strasbourgu.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.