Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije

Na izborima za izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji su održani 5. svibnja 2019. godine u Međimurskoj županiji, izabrano je Vijeće romske nacionalne manjine od 25 članova. U Velikoj vijećnici Međimurske županije, u utorak 11. lipnja 2019. održana je konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine, kojoj su nazočila 22 od 25 izabranih kandidata.

Za predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine jednoglasno je izabran Matjaš Oršuš,dok je njegovim zamjenikom imenovan Elvis Kralj.

„Zahvalio bih romskoj zajednici na ukazanom povjerenju. S obzirom na to da u našoj zajednici imamo ozbiljnih problema, koristim priliku da sve dionike, gradove, općine i institucije, kao i Županiju, pozovem na suradnju u interesu unapređenja kvalitete života svih građana. Smatram da u 21. stoljeću nije dobro dijeliti ljude na „vaše“ i „naše“. Nadam se da ćemo uspostaviti dobru suradnju koja će rezultirati izradom strateškog akcijskog plana za Rome. U mandatu našeg Vijeća pokušat ćemo sanirati narušene međuljudske odnose i razbiti stereotipe o Romima koji nas godinama prate. Želio bih da se unutar Županije otvori Odsjek za romska pitanja gdje će biti zaposleni visokoobrazovani Romi iz naše Županije,“poručio je novoizabrani predsjednik Matjaš Oršuš.

„U Međimurskoj županiji imamo najveću stopu maloljetničke delinkvencije, a ove godine bilježimo porast maloljetničke delinkvencije u odnosu na prošlu godinu za 67%. Taj postotak je tako visok jer romska djeca s 14 godina odustaju od škole. Pružamo vam ruku pomoći te molimo da zajedničkim naporima pomognemo djeci da završe školu jer obrazovanje je, uz zapošljavanje jedina nada. Pojačanje od 11 iskusnih policajaca bit će na pomoć vama jer svatko mora biti sankcioniran ako je počinio kazneno djelo. Radimo na tome da se šest najvažnijih ministarstava u rješavanju ove problematike udruži, da daju svoga predstavnika i da zajedno sa Županijom i predstavnicima Vijeća rješavamo problem. Nadam se da nećemo više imati potrebe za prosvjede nego da ćemo zajednički rješavati probleme. Policijska uprava vam je na raspolaganju i uvjeren sam da ćemo već za godinu dana imati bolje brojke.“, poruka je savjetnika ministra unutarnjih poslova i pomoćnika načelnika PU međimurske Vladimira Fabera, nakon kojeg se članovima obratio i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te izrazio nadu kako će konstituirano Vijeće raditi odgovorno i kvalitetno na korist čitave romske zajednice, ali i svih stanovnika Međimurja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novoizabranim vijećnicama i vijećnicima te vodstvu romske nacionalne manjine te im poručio kako ovaj trenutak označava jedan novi početak. „Želim da rješavanje postojećih problema bude naš zajednički interes. Pritom imajmo na umu staru poslovicu koja kaže „Ako vam netko da ribu nahranio vas je za jedan dan, ali ako vas nauči pecati nahranio vas je za cijeli život.“ Postoje problemi u suživotu s romskom zajednicom, ali i unutar romskih naselja, a povećanje broja policajaca i uvođenje vaučera kako bi se spriječilo nenamjensko trošenje novaca predlažemo u interesu sigurnosti i dostojanstva kako Roma, tako i većinskog stanovništva. Nužno je mijenjati zakonske propise oko neovlaštenog upada u posjed koji se mora teže sankcionirati. Pokušajte biti primjer u svojim naseljima te nastojite sami utjecati na preveniranje i rješavanje negativnosti u svojim sredinama.“, kazao je Posavec te dodao kako šestero državnih prvaka dolazi iz romske nacionalne manjine, što su primjeri kojima treba težiti. „Podržavamo svaki napor uključivanja u obrazovni sustav kao i to da što više Roma pronađe zaposlenje. Međimurje je oduvijek bilo mirna i tolerantna sredina, naši građani su miroljubivi i za miran suživot ali potrebna je jači doprinos romske zajednice. Neka Vam ovo bude prilika da se pozitivnim primjerima dokažete u stvaranju kvalitetnog suživota. Na vama je velika odgovornost, no vjerujem u dobre rezultate.“, poručio je novoizabranim vijećnicima župan Posavec.

Konstituirajućoj sjednici nazočile su i viša stručna suradnica za nacionalne manjine Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić te pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.