Srbija uvela doživotni zatvor za silovatelje i ubojice djece

Te su izmjene dio inicijative Fondacije “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije

Skupština Srbije usvojila je u utorak izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta za silovatelje i ubojice djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Te su izmjene dio inicijative Fondacije “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo nakon svirepog ubojstva njegove maloljetne kćeri.

Usvojenim izmjenama ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža kaznena djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela je predviđeno da osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj s ubojicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih osoba, javlja Beta.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.