Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Multipla skleroza je najčešća kronična, upalna, autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, te se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Simptomi multiple skleroze raznoliki su i nepredvidljivi te je zovu ,,bolest s tisuću lica”. Ne postoje dvije osobe koje imaju posve jednake simptome, a kod svake pojedine osobe simptomi se mogu s vremenom promijeniti ili se izmjenjivati. Jedna osoba može imati svega jedan ili dva simptoma, dok ih neka druga može imati mnogo više.
Umor je jedan od najčešćih simptoma MS, koji se javlja u približno 80% oboljelih osoba, a simptomi mogu uključivati i zamagljen vid, slabost u nogama i rukama, trnjenje i smetnje ravnoteže.

U subotu 25. svibnja 2019. godine članovi Društva multiple skleroze obilježili su Svjetski dan multiple skleroze. Povodom obilježavanja bio je postavljen štand s kreativnim radovima dlanova Društva te su se ujedno tradicionalno dijelile i narančaste ruže kao simbol multiple skleroze. Građani su se mogli informirati  o ovoj autoimunoj bolesti, te saznati malo više o radu samog Društva i ujedno upoznati dugogodišnje članove. Obilježavanje Svjetskog dana MS-a financirano je od strane Grada Čakovca po projektu pod nazivom ,,Zajedno uz MS” koji se kontinuirano provodi nekoliko godina.

(Ivan Škec)

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.