Međimurci se pridružuju Romima na skupu PROTIV

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Ne, nisam krivo napisao naslov, čak nije ni napisan tako zato da privuče vašu pažnju. Napisan je zato što se izvještavanje o prosvjedu najavljenom za 01.06.2019. pod nazivom ŽELIM NORMALAN ŽIVOT pretvorilo u politički pritisak i hajku na organizatora prosvjeda Alena Pancera.

Kratka kronologija:

  • Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec i Alen Pancer, stanovnik ulice u Pribislavcu koja vodi u romsko naselje najavljuju MIRAN prosvjed ZA NORMALAN ŽIVOT, a ne protiv ikoga jer stanovnici Pribislavca samo žele normalan život. Žele ga i stanovnici još nekih općina čiji načelnici su se nakon odjeka u medijima naglo povukli. Podršku (i dozvole!) dobivaju i od policije i od župana!

Pojedinim nepismenim novinarima i građanima Hrvatske s one strane Drave

  • Mediji počinju pisati o najavljenom prosvjedu uz senzacionalističke naslove kako se organizira prosvjed PROTIV Roma. Pitam se, gdje je tim medijima nestala istina, objektivno izvještavanje i da li su igračka u nečijim rukama?
  • Oglašava se i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske koji u prilično oštrom i prijetećem upozorenju zapravo ukazuje da su većini, a ne manjini uskraćena prava. Da se provodi sve to čime su u priopćenju sada zaprijetili možda nikome nikad prosvjed ZA NORMALAN ŽIVOT, A NE PROTIV IKOGA ne bi pao na pamet!

Sve to je dobro u svojoj podršci prosvjedu izrazio Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica koji je jedan od zaista rijetkih načelnika koji se nije povukao:

Poštovani građani i građanke Međimurja,

s obzirom na to da se zbog prosvjeda na mrežama i na portalima pojavljuju svakakvi natpisi, uvrede, omalovažavanja poručujem sljedeće:

Prosvjed kao prvo nije protiv nikoga nego je prosvjed za prestanak narušavanja javnog reda i mira i za dostojanstven život svih koji u Međimurju žive i koji Međimurje i Hrvatsku smatraju svojom domovinom bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Što se tiče objave Ureda, kako god se taj ured zvao, a koje je priopćenje netko napisao isključivo po političkom nalogu preporučujem gospodi iz ureda da dođu i posjete Međimurje i uvjere se u gostoprimstvo i široke ruke građana Međimurja. Proglašavati načelnicu Ivačić , Alena Pancera, maturanta godine i izvrsnog mladića Tina Hrgovića fašistima može samo netko tko ne želi dobro nikome, a ponajmanje svojoj  zajednici.

U kolovozu lani napisao sam detaljno priopćenje vezano uz romsku problematiku koje je najprije bilo nazvano politikantstvom, ali onda kada je počela predizborna kampanja dijelovi “ukradeni” za osobnu promociju i tada to prestaje biti politikantstvo. 

Jasno je da su za stanje krive Vlade RH koje su olako dijelile socijalne olakšice , a posebno iz razloga jer treba prikupiti glasove i tu počinje problem. Kako je samo gospođa Kosor slavodobitno dijelila računala i niz ostalih populističkih mjera. Sve i sve samo za glasove.

Posljednji video iz kojeg se iščitava nenamjensko trošenje sredstava socijalne pomoći pokazuje nam da su vaučeri jedini ispravni model i samo dio početka rješavanja problema. Vaučere treba uvesti općenito za sve korisnike socijalne pomoći. Radno sposobni više ne mogu primati socijalnu pomoć jer je u Hrvatskoj evidentna nestašica radne snage. Sve ovisi želi li netko raditi ili ne.

Zašto su vaučeri problem? Možda zato što kamatari neće moći pokupiti gotovinu. Problem možda jer će konačno djeca dobiti ono što im pripada. Možda problem jer će svatko vaučerima početi plaćati režije. Nema problema s vaučerima, problem je u interesu glasnih pojedinaca i ponovno kažem u politici.

Za Međimurje nema više vremena i čekanja. Problem se trebao početi rješavati prekjučer , ali nije . Sada je na Vladi RH da odmah problem počne rješavati bez suvišnih pisanja, strategija i sličnih pamfleta. Provela se “Anketa”, gosp. Faber jasno je rekao da problem postoji pa ne vidim razloga za čekanje odnosno ima ona jedan razlog – politika!

Na zadnjim javnim sastancima problemi su jasno detektirani od strane svih relevantnih sugovornika tako da se sve zna.

Pitam usput jesu li sankcionirani oni koji prijete kalašnjikovima (koliko znam ilegalno posjedovanje oružja kazneno je djelo), koji prijete protuprosvjedom jer treba se naravno ljude prestrašiti. Zbog čega? Zato što će netko pozvati konačno na preuzimanje odgovornosti, a ne samo na prava.

Gospodo bio sam na uviđajima s djelatnicima policije gdje sam osobno čuo prijetnje o rezanju glava, lomljenju kostiju, spaljivanju kuća itd. Opravdate li predstavnici Roma takvu komunikaciju ? Opravdate li vrijeđanje učiteljica koje vašu djecu nastoje školovati i naučiti samostalnom životu?

Na vama je da dovedete svatko svoje naselje u red. Na vama je da objasnite svojim Romima da Međimurci nemaju ništa protiv njih , ali kao jedan izuzetno radišan narod imaju protiv nerada.

Poručujem vam da ni ja nemam problema s Romima, a to neki od vođa dobro znaju jer sam im jasno rekao na sastanku u županiji i u više navrata. Nikamo se nećete seliti jer je ovo vaša domovina ,ali  trebate uložiti ogromni napor da se konačno uvede red.

Romsku djecu vozio sam na školska natjecanja u svojem autu, romska djeca ručala su skupa sa mnom za našim stolom u našoj kući.

Svima koji žele red i rad nije nitko prijetnja, niti Alen, niti načelnica , niti Tin. Prijetnja je onima koji u vama samima gledaju izvor svoje zarade  i tome treba stati na kraj. Izabrali ste u svoje županijsko vijeće mlade ljude , školovane pa neka vam oni budu temelj za suradnju.

Pozivam sve kolege gradonačelnike , načelnike ili njihove predstavnike da se odazovu na prosvjed. Problemi koji se dešavaju u Pribislavcu nisu samo problemi Pribislavca nego svih nas odnosno problemi Međimurja i što prije to shvatite prije će se polučiti uspjeh. Pokažimo zajedništvo radi Međimurja jer inače dio odgovornosti za nečinjenje snosite i sami.

Vi Romi zaboravite one koji vas sada tapšaju po ramenima isključivo zbog izbora. Još jednom, suživot nam je sudbina i napravimo ga što je bolje mogućim.

Od promjena koje su nužne najveće koristi, kako god to vam zvuči, imat će upravo Romi, a posebno njihova djeca. Upravo radi djece podržite skup bez ikakvih prijetnji bilo kome ,ali skup koji samo može pokazati pravi put.

Tko su ti koji Rome sada tapšaju po ramenu? Na žalost, između ostalih, i onaj tko bi upravo trebao raditi na njihovoj dobrobiti, saborski zastupnik Veljko Kajtazi! Jer njemu odgovara da Romi ostani neprilagođeni, neškolovani, neobrazovani kako bi i dalje glasali za njega, a on se na miru bavio nekim svojim poslovima izvan politike.

Gospodinu Kajtaziju evo velikodušno odgovara da u utorak dođe u Čakovec, sav u brizi i dovodi i ljude koji će onda pisati o njegovoj brizi za svoj romski narod i kako radi na sprječavanju prosvjeda protiv Roma. No pogriješio je u jednoj stvari: nitko ne organizira prosvjed protiv Roma i nitko ne radi protiv Roma osim upravo njega samog.

Znate li što mi je Alen Pancer danas rekao preko telefona: Ako nestanem u noći, znat će se zbog čega!?

No gospodine Kajtazi, svoje političke igre, da ne kažem ciganska posla ostavite za svoje dvorište. Prosvjed će biti miran, prosvjed će biti za zajednički normalan suživot, a da je cijela organizacija krenula tim putem pokazuje da će među govornicima biti i Romi. Ako su odustali načelnici, nisu Romi koji također žele normalan život!

I stoga, svi koji su za normalan život, bijeli, crni, žuti, zeleni, dobrodošli su na prosvjed! Ostali, odjebite u širokom luku, pa neka onda ovaj prosvjed bude protiv – protiv onih koji ne žele miran život i suživot!

ŽELIM NORMALAN ŽIVOT

Konobar s olovkom

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.