Hrvatska zadužila svijet – podarila mu novu mjernu jedinicu!

Gorkić Taradi - Konobar s olovkom
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom

Iako smo navikli da se Hrvatska proziva samo u negativnom kontekstu, ovih dana svjedoci smo nevjerojatnih vijesti gdje svijet Hrvatskoj odaje više nego zasluženo priznanje. Nakon nedavnog prijema Ivana Đikića  u Američku akademiju  znanosti i umjetnosti (to mu je treća, a HAZU ga nije htio ni za dopisnog člana), Hrvatska ponovo rastura u svijetu!

Dok je već postojala mjerna jedinica m/s (metara u sekundi) za brzinu, Hrvatska je svijetu podarila mjernu jedinicu za sporost – hp/d (hrvatska pošta u danima).
Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, prvo se razmišljalo o jedinici hp/t (hrvatska pošta u tjednima) no zaključeno je da ipak ima slučajeva kad pošta stigne i unutar tjedan dana te je ipak odluka prevagnula u korist hp/d.

Važno je napomenuti da odluka o novoj mjernoj jedinici nije donesena preko noći, već dulje vrijeme se pozorno prati i skupljaju vlastita praktična iskustva. Koliko je važno donošenje ove mjerne jedinice dovoljno govori činjenica da je nekada pošta poslana danas iz Čakovca već sutra bila u Zagrebu, danas ponekad nisu dovoljna ni tri dana. Zanimljiva je paralela i s novo uvedenim mjerama za hitnost u Hrvatskoj pošti pa vam se može desiti da što veću hitnost platite pošta duže putuje! Stoga se Hrvatske pošte svim silama trude uvesti razne kategorije tipa uručiti do 10 sati sljedeći dan, uručiti do 13 sati sljedeći dan, uručiti do 15 sati sljedeći dan itd. što za rezultat naravno ima i različite cijene poštarina. Nekad kad nije bilo konkurencije sve je to bilo jednostavnije i brže!

Uzimajući sve to u obzir ne iznenađuje činjenica da se ukazala potreba za novom mjernom jedinicom koju je eto Hrvatska vrlo kvalificirano ponudila!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.