Srednjoškolci vraćaju u šumu divlje sorte voćki

U plasteniku Tehničke škole Virovitica raste čak pet tisuća sadnica starih, divljih sorti voćaka, poput jabuka, krušaka, oskoruša i brekinja, vrste šumskih voćkarica koje su gotovo nestale s našeg područja, a koje će svoje mjesto ponovno pronaći u šumama Bilogore. Ondje će pridonijeti bioraznolikosti, štititi sadnice drugog drveća od štete te jačati i čuvati biljni potencijal. Iako je riječ o projektu prekogranične suradnje vrijednom 1,2 milijuna kuna, koji je izradila županijska Razvojna agencija VIDRA i koji Tehnička škola Virovitica provodi u suradnji sa Srednjom školom Dráva Völgye Barcs, njegovo pravo, ekološko značenje neprocjenjivo je, kaže za Glas Slavonije Dino Davidović, profesor smjera šumarski tehničar i jedan od glavnih inicijatora projekta. Škola je zahvaljujući projektu dobila moderan plastenik, vrijedan 400.000 kuna, ali i svu potrebnu opremu. Plastenik se pokazao kvalitetnijim rješenjem od otvorenog uzgoja, objašnjava prof. Davidović.

– Kroz studiju smo radili projekciju kako te biljke uspijevaju u rasadniku, a kako u plasteniku. Kolege iz Mađarske u okviru projekta dobile su sustav za navodnjavanje u rasadniku, a mi plastenik. Već lani se pokazalo da plastenički uzgoj šumskih voćkarica ima značajniji prirast, bolji je vitalitet biljaka, veće su, snažnije. Ovdje su kontrolirani uvjeti rasta, kontrolirana temperatura, zasjena, navodnjavanje, prihrana, nemamo korova ni drugih problema koji se mogu naći u otvorenom uzgoju – zadovoljno kaže prof. Davidović.

– Ove godine uspjet ćemo uzgojiti više od 5000 sadnica. Sada su još u plasteniku, krajem svibnja i početkom lipnja sadimo ih u vanjske gredice, koje se nalaze tik uz plastenik i ondje još imaju prirast do 30 centimetara. Krajem rujna biljke su spremne za sadnju u šumi. Nešto ćemo podijeliti partnerima na projektu iz mađarske škole, a rado ih poklanjamo i svima onima koji su ih voljni posaditi i sačuvati od zaborava – objašnjava Dino Davidović. “Zaboravljene šumske voćkarice” projekt je koji Tehnička škola Virovitica provodi već drugu godinu i na njega je ravnatelj Ivan Kućan posebno ponosan.

– Prošle smo godine imali oko 2500 sadnica, sada je tu 1500 sadnica više. Djeci je ovo izvrsna prilika za edukaciju – zaključuje Kućan.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.