Je li spas Hrvatske u Kurcu?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom

Dođu ponekad tako trenuci kad se zapitate čemu sve ovo, zbog koga, ima li izlaza? Pa onda nekako prebrodite tu krizu i taman pomislite da je krenulo bolje, a pojavi se opet neki novi krkan. Činjenica je da je u Hrvatskoj Hrvata sve manje, a krkana sve više. Ono Hrvata što još ima su radnici, krkani su naravno direktori.
Jer je sve više Hrvata koje je uhvatila kriza kao sad mene, po tko zna koji put i jednostavno nemaju više snage za borbu i otišli su u Europu ili van Europe, svejedno, samo čim dalje od ovog Krkanstana.

Nije čak toliko problem što ti krkani samo dolaze, dovlače se jedan za drugim nego je problem što ti krkani ne znaju raditi, oni misle da su sposobni za šefovanje, jer njihov je nerazvijen mozak od rođenja uspio shvatiti jedino to da šef samo naređuje i barata lovom, a ostali šljakaju. Ti što šljakaju nisu krkani, to su tamo neki domoroci.
Da biste shvatili o čemu pričam, pokušat ću to oblikovati na primjeru iz ugostiteljstva jer to je ipak moje specijalizirano područje.

Opće je poznato da je manjak konobara i kuhara i ostalog ugostiteljskog osoblja. Zašto? Zato što su poslodavci sami krenuli srozavati konobarsko zanimanje kako bi konobare čim manje platili i došlo se do stadija kad je svaka šuša pomislila da može biti konobar. Ne može nigdje naći posao pa će se zaposliti kao konobar, jer to svaka budala zna raditi. Konobari (mislim pravi konobari, ne oni koji su se samo zaposlili na radnom mjestu konobara) su zaista jedno vrijeme bili budale i radili za sve manje i manje plaće dok im jednom nije pukao film i otišli su raditi preko granice gdje su bolje plaće i gdje poslodavac cijeni konobara s višegodišnjim iskustvom i poznavanjem stranih jezika. Zbog tog poznavanja stranih jezika nije nikakav problem raditi u inozemstvu kao konobar, a iskustvo je još i dodatno plaćeno.
I sad su domaći poslodavci ostali bez konobara, ali još uvijek neće konobara pošteno platiti. Studenta će platiti minimalno 25 kn po satu koliko je zakonski, ali konobara s iskustvom i znanjem stranih jezika ni u ludilu. E sad, tim studentima treba netko komandirati, a tko je za to bolji nego uvezeni krkan s neke planine. Čovječe, pa uvozimo ratne zločince da drže duhovna predavanja, gdje nećemo krkane – direktore! Ne zna taj kako treba postupati prema gostu, ne okretati im leđa sa 100% ignore jer on baš sad ima nešto važno da popriča s jaranom, nema on što uskakati u gužvi ili pomoći gostima, riješit će se već to. I sad. smjeste se svi gosti, a krkan krene šetati između stolova, vadi iz džepa neke sjemenke, kikiriki, što li, baca u zrak i hvata ih razvaljenim ustima i tako nekoliko puta. Nijedna sjemenka mu ne padne jer što li je drugo cijeli život radio nego to vježbao, a isplatilo se sada jer je on faca pred gostima. Vidi samo kako ga gledaju i dive mu se. Od krkana se očekuje da ipak nešto napravi i njegov prvi potez je izbacivanje domaćih specijaliteta i uvođenje janjetine. Pa jeb’o te, on je odrastao na janjetini, valjda zna on što je specijalitet. Koji će ti kurac neka druga jela kraj janjetine? Gdje god ima krkana, ima da se jede janjetina! I točka!

Nakupi se s vremenom tih krkana-direktora, nakupi se i administrativnog osoblja, no jebemu, i oni glupi studenti pozavršavali fakultete pa otišli van Hrvatske i nema tko da konobari, a krkan sigurno neće. Nije to u njegovim genima, na njegovoj planini čim se rodiš imaš direktorski gen.

I tako vidiš takvog krkana i uhvati te kriza, ali bome mene uhvati i inat! E nećeš majku ti krkansku, nećeš ti mene istjerati iz Hrvatske!

Neće Hrvat samo da radi za Europu, hoće i da živi u Europi!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.