Kenijac Peter Tabichi najbolji profesor na svijetu

Kenijski profesor nagrađen je za svoj predani rad i izabran za najboljeg u svijetu, a nagrada vrijedna milijun dolara uručena mu je u nedjelju u Dubaiju, priopćili su organizatori Global Teacher Prize.

Profesor matematike i fizike Peter Tabichi bio je među desetero finalista iz različitih zemalja svijeta koji su izabrani za peto po redu godišnje međunarodno natjecanje kojemu je cilj valorizirati profesorsko zanimanje.

Svečanost je ove godine vodio australski glumac Hugh Jackman.

“Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika”, rekao je Tabichi primajući nagradu. “Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve.”

Kenijski profesor, kojemu je 36 godina, 80 posto plaće daje najsiromašnijim učenicima škole u selu Pwani jer si inače ne bi mogli priuštiti školske uniforme i knjige.

“Zahvaljujući njegovoj predanosti, radu i vjeri u nadarenost njegovih učenika, njegova je škola, u zabitom području i bez financijskih sredstava, osvojila nagradu za najbolju školu na međunarodnom natjecanju”, stoji u obrazloženju nagrade.

Organizator natjecanja je zaklada Varkey, sa sjedištem u Dubaiju.

Osnivač zaklade je obitelj Varkey, Indijci koji su se u 1950-ima doselili u Ujedinjene Arapske Emirate, tada britanski protektorat.

PREPORUKA:  Srbija uvela doživotni zatvor za silovatelje i ubojice djece

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Oglasi

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.