Europska federacija novinara prozvala Plenkovića zbog (ne)slobode medija

Hrvatski premijer definitivno više nije u klinču oko slobode medija samo s hrvatskim novinarima ili čak, kako je Andrej Plenković to pokušao prekjučer predstaviti, s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom. Naime, nakon prekjučerašnjih izjava uključio se i Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara.

U reakciji objavljenoj na naslovnici portala EFJ-a, Gutiérrez je odgovorio na tvrdnje hrvatskog premijera o tome da EFJ nije, zapravo, dobro upućen u situaciju u Hrvatskoj, već su informacije dobili od ljudi koji su im “oči i uši na terenu”.

PET PITANJA ZA GOSPODINA PLENKOVIĆA

“Gospodin Plenković misli da smo izmanipulirani! Nije nas briga za impresije i osjećaje gospodina Plenkovića”, odsječno je poručio Gutiérrez te nabrojao pet pitanja na koje EFJ zahtijeva odgovor od hrvatskog premijera, koje prenosimo u cijelosti.

– Je li normalno za zemlju Europske unije da su protiv novinara podignute najmanje 1163 tužbe?
– Je li normalno da javna radiotelevizija koristi javni novac kako bi zastrašila novinare putem 36 tužbi?
– Je li normalno da hrvatske vlasti nisu reagirale na objavljivanje europskog istraživanja čiji je rezultat da je urednička neovisnost u Hrvatskoj najniža u cijeloj EU?
– Je li normalno da su hrvatske vlasti ostale pasivne nakon objave istog istraživanja u kojem je utvrđeno stalno političko miješanje u upravljanje javnom radiotelevizijom?
– Je li normalno da je razina neovisnosti i financiranja Hrvatske radiotelevizije niža od one u Turskoj i Srbiji?

PLENKOVIĆU JE SMIJEŠNO

Glavni tajnik EFJ-a završava svoju reakciju porukom premijeru Plenkoviću da se, doslovno, “primi posla”. “Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zluopotrebljavanje tužbi protiv novinara i osigurala punu neovisnost javnih medija. Ne očekujemo osjećaje, nego djela”, zaključuje Gutiérrez.

Svih pet pitanja koje je Europska federacija novinara postavila Plenkoviću Telegram je poslao kao upit Vladi, a odgovore će objaviti čim ih dobiju. Dotad je možda dovoljno objaviti  izjavu premijera Plenkovića na temu slobode medija u Hrvatskoj: “Mislim da plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj čak pomalo smiješna, ne samo da je netočna, nego je smiješna”.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.