Ravnozemljaš htio eksperimentom dokazati da je Zemlja ravna, ali…

Ravnozemljaš Jeran Campanella u Netflixovom dokumentarcu Behind The Curve odlučio je provesti eksperiment kojim će dokazati da je Zemlja ravna. Rezultat ga je gadno razočarao jer je uspio dokazati upravo suprotno.

Njegova je ideja bila usmjeriti snop svjetla kroz dvije rupe koje su se nalazile na istoj visini na razmaknutim pločama. Kod prve je ploče postavio kameru, dok je kod druge njegov pomagač trebao držati podignutu svjetiljku. Da je Zemlja ravna, kamerom bi uspio snimiti svjetlost kroz rupe bez obzira na udaljenost.

Kad je eksperiment započeo, Jeran se iznenadio kad nije ugledao svjetlo kroz rupu pa je brže bolje provjerio drži li njegov prijatelj svjetiljku na ispravnoj visini. Kad mu je ovaj potvrdio da drži, zamolio ga je da podigne svjetiljku iznad glave i tad je ugledao svjetlost, što je pobilo njegovu tezu. Činjenica da je morao promijeniti visinu i kut svjetla kako bi ga mogao vidjeti kroz rupu išla je u prilog zaključku da je Zemlja zakrivljena.

“Zanimljivo”, promrmljao je razočarano.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.