Prvi ‘ženski’ semafor zasvijetlio u Rijeci

Na semaforu kod Palače Modello zasvijetlila je prva ženska silueta! Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena, siluete u haljinicama pješacima će svijetliti na ukupno pet semafora na prijelazima u Adamićevoj ulici. Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio „ženske semafore“, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost.

Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

“Postavljanjem ‘ženskih’ semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad”, kaže Dunja Roić koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima samo je dio programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. ožujka. „Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem – interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu „ženska šetnju“ tim ulicama“, najavila je Dunja Roić. U pripremi je i koncert, a sve detalje znat ćemo uskoro.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.