Ne možemo svi u isti koš pa i smeće se sortira

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Generaliziranje je jedna jako opasna stvar, nikako nije preporučljiva i vrlo je raširena, bez obzira radi li se o političarima, poduzetnicima, ravnateljima, učiteljima, medicinskim sestrama, čak i poštarima!

Ja sam svojim poštarom jako zadovoljan, za preporučenu pošiljku me uvijek prvo potraži na drugom katu i ako me zaista nema doma ostavi obavijest o podizanju pošiljke u pošti. Slao sam jednom preporučenu pošiljku u Pulu i još doplatio neku dodatnu brzinu, poslao 18.12., dobio čovjek na Staru godinu iako je htio staviti kćerki pod bor na Badnjak.

No zato je u Rijeci isporučeno odmah sljedeći dan. No nisu svi poštari isti.

Digla se strka i oko medicinskih sestara ovih dana pa zbog jednog (nedokazanog) slučaja svi drvljem i kamenjem po njima, a nisu sve iste. Ja jesam bio nešto po bolnicama u nekoliko gradova i usudim se napraviti malu generalizaciju: sestre na odjelima su uglavnom savjesne i ljubazne dok su sestre na šalterima to par nijansi manje. Ali i opet ne sve!

Nisu ni svi liječnici, doktori, specijalisti isti! Eto dok mi je koronarografiju radio doktor Sičaja, ni osjetio nisam, a tri mjeseca kasnije kod doktora Starčevića mi malo i pozlilo. Stariji pa grublji, Sičaja je bio mlađi pa nježniji:)

Nisu ni svi ravnatelji isti. Ovaj pravaš iz Zadra kojemu je žigosanje dječja igra malo me podsjetio na ravnatelja pravaša u bivšoj školi moje kćerke. On je volio s prijateljima zaigrati nogomet u školskoj dvorani pa su djeca koja su trebala imati tjelesni malo lutala po hodnicima škole, a jednom je valjda toliko žurio u kladionicu da je zaboravio mojoj kćerki reći da je nagrađena jednim zajedničkim izletom svih nagrađenih na nekom državnom natjecanju. I tako ona nije išla na izlet, ali je školi svejedno priskrbila 5.000,00 kn novčane nagrade. Ali eto, nisu svi isti. Prošli mjesec sam surađivao s jednom ravnateljicom da je milina (iako nije bitno, ali nije pravašica!).

A kad već spominjemo novčane nagrade, baš sam prekjučer poslao jedan upit u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Udruga koju vodim imala ljeti neki literarni natječaj, nagrade su bile novčane za najbolje učenike-autore i tako je pisalo u pravilima. Svi nagrađeni učenici poslali brojeve računa na koje im je isplaćena nagrada, za tu učenicu škola je poslala svoj račun. I prekjučer saznam da joj novčana nagrada nije isplaćena nego je dobila knjige i pretplatu na Modru lastu. To financijski ne pokriva iznos novčane nagrade, a i da pokriva nisam zadovoljan time jer to udruga nije odobrila. Učenici nije isporučen ni zbornik pa sam joj jučer poslao drugi na kućnu adresu, a meni pouka da ubuduće novčane nagrade više ne isplaćujem na račune škole. Ne smijem generalizirati, ne bi sve sigurno jednako postupile, no na žalost ne znam koje bi, a koje ne bi, a od ministarstva čekam odgovor da li je škola uopće smjela to napraviti budući da je u pravilima natječaja bilo da novčana nagrada ide učenicima. No napominjem, takvo neugodno iskustvo sam doživio samo s tom jednom školom, sve ostale škole s kojima sam surađivao na dosadašnja 4 natječaja apsolutno pozitivna iskustva. Ne postoji badave izreka U svakom žitu ima kukolja i zato se ne smije generalizirati.

Čak i politički to nije preporučljivo, iako se zna moje političko gledište: HDZ smatram kompletno lošom strankom, u Živom zidu smatram vodstvo lošim. štoviše opasnim. Zatraži žensko čeljade Facebook prijateljstvo od mene i ja prihvatim iako vidim Živi zid, ali rekoh pa nisu svi članovi munjeni k’o vodstvo. I iskoče meni njene objave: Ivan Pernar za ministra financija, Glasnovića za ministra branitelja, Brunu Esih za ministricu kulture. Tri objave, tri simptoma nekog ludila ili posljedica loše trave. Brže bolje prekinem ja to FB prijateljstvo od 1 minute, gdje se stignem u jednoj minuti toliko osramotiti!?

No kao što rekoh, nije dobro i ne smije se generalizirati. Budete li generalizirali, imat ćemo previše generala!

Zato pamet u glavu, ove godine ćemo čak dvaput izlaziti na birališta! Imam jednu želju, da sa sljedećih izbora mediji izvjeste: svi ustaše i glasaše, neka nova lica stasaše!

Voli vas sve vaš Konobar s olovkom!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.