Europski parlament usvojio Rezoluciju o BiH, očekivano sadržaj se ne sviđa svima!

Veliki šamar za Dodika i Čovića, sve njihove priče padaju u vodu!

Europski parlament s velikom većinom usvojio je jučer Rezoluciju izvjestitelja Cristiana Dan Prede o Bosni i Hercegovini.

Za Rezoluciju je glasalo 468 zastupnika, 123 su bila protiv, a 83 suzdržana, od ukupno 674 europska zastupnika koji su pristupili glasanju.

Jasenko Selimović, zastupnik švedske Liberalne stranke u Parlamentu Europske unije potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je Rezolucija usvojena velikom većinom.

„Europa očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH“, kazao je Selimović.

Potvrdio je da inzistiranja Hrvatske na konceptu federalizacije ponovo nisu dobila podršku.

„Priče o federalizaciji su pale u vodu i to sada treba ostaviti po strani. Ti amandmani zastupnika Hrvatske nisu prošli u Rezoluciju i o njima se više nije ni raspravljalo. To je veoma važno što se tiče stabilnosti BiH i ja to pozdravljam. Druge stvari su, također, bitne. Očekivane reforme nisu napravljene. Shvaćamo da je tempo reformi bio usporen zbog izbora, ali izbori su prošli. Mi sada očekujemo da se organi vlasti na raznim nivoima što prije oforme. To je jedna od najvažnijih stvari da bi se išta moglo raditi. Bez tih organa vlasti nema nikakvih reformi“, kazao je, uz ostalo, Selimović za Radiosarajevo.ba.

Europski parlament inzistira, dodaje Selimović, da se poboljša stanje vladavine prava.

„Očekujemo da se depolitizira sudstvo, da se naprave javne reforme koje poboljšavaju socijalno i ekonomsko stanje građana. Naglašavamo i presudu u slučaju Sejdić-Finci, dakle, da se konačno provede, ali i jednu pojačanu borbu protiv korupcije. Jer, reforme se u nekim oblastima nisu desile i nisu se desile u tempu u kojem je trebalo. Mi to očekujemo. Ima spremnosti u EU da se napravi korak prema BiH, ali ako se provedu reforme i ispune uvjeti. Očekuje se od političara da to sprovedu i to naprave“, zaključio je Selimović.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.